Huawei е „отворена“ да продава 5G чипове на Apple

Apple е във война с Qualcomm, a Intel планира 5G чип чак през 2020 г.

Huawei е „отворена“ към идеята да продава 5G чипове и други силициеви компоненти на конкурентния производител на смартфони Apple. това каза основателят на китайския гигант Рен Женгфей в интервю за CNBC. Думите му отбелязват значителна промяна в мисленото на компанията относно собствената ѝ интелектуална собственост. 

Смартфоните на Huawei са сравнително отскоро на пазара, след като производителят на мрежово оборудване се реши да лансира потребителски устройства под своя марка. Компанията обаче бързо набра скорост и вече е в топ три на най-продаваните телефони в света, като целта ѝ е не след дълго да стане номер едно. Първоначално китайският играч започна да продава смартфони на ниски цени, но през последните години затвърди присъствието си в по-височкия клас, където лидери са Apple и Samsung. 

Като част от този ход Huawei разработи и свои собствени чипове, включително модем, осигуряващ на смартфони 5G свързаност, както и процесор за задвижване на устройствата. Досега тези технологии се използваха изключително и само от собствените продукти на компанията. Като че ли обаче монетата може да се обърне. 

Huawei явно обмисля възможността за продажба на 5G чипове. От думите на Рен става ясно, че Apple е конкурентът, на който китайският играч е склонен да предостави технологията си. 

Основателят на Huawei никога не е крил симпатиите си към компанията от Купертино и към самия Стив Джобс. Според него „Джобс беше страхотен не защото създаде Apple, а защото създаде ера, ерата на мобилния интернет“. И продължава: „Да кажем, че е бил страхотен, е подценяване. Мисля, че беше супер-страхотен“, изтъква още Рен. 

Все пак е малко вероятно Apple да пожелае процесора на Huawei, известен като Kirin 980, защото производителят на iPhone вече си има свой. 5G чипът обаче може да представлява интерес. Apple все още не е пуснала устройство, което да поддържа мрежите от следващо поколение. В предишни телефони производителят на iPhone използва модеми на Qualcomm и Intel. 

Qualcomm има 5G модем, докато Intel не се очаква да пусне такъв преди 2020 г. От дълго време насам обаче Apple е в задълбочаваща се съдебна битка с Qualcomm заради патентни спорове и ако не иска да чака Intel, то Huawei може да се окаже важна алтернатива. 

Apple отказа да коментира въпроса. 

Междувременно Huawei е изправена пред остър политически натиск, особено в Съединените щати, заради опасенията, че оборудването ѝ е риск за националната сигурност и се ползва от китайските власти за извършване на шпионаж. Устройствата на китайската компания не се продават и в мрежата на нито един от големите телекоми и Huawei има изключително малко пазарен дял в страната. Американските власти стигнаха дори до прокарването на закон, с който се забранява на правителствените агенции да използват оборудване на китайския играч – стъпка, която впоследствие провокира Huawei да заведе дело срещу САЩ с мотива, че тези действия за противоконституционни. 

По повод дразгите основателят на Huwei за пореден път каза, че смята Доналд Тръмп е „велик президент“, но има „недостатъци“, които могат да издънят политиките, предназначени да помагат на американската икономика. Според Рен действията на американския държавен глава може да навредят на чуждестранните инвестиции в страната. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | iPhone | 5G | Huawei | Рен Женгфей | 5G модем

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини