Huawei отмени представянето на нов лаптоп заради американската забрана

Ако компанията остане дълго в "черния списък", устройството може и да не се появи

Снимка: БТА
Китайският технологичен гигант Huawei отмени пускането на нов лаптоп в резултат на това, че му е забранено да прави бизнес с американски доставчици. Това е първият продукт, който компанията отменя в резултат на поставянето на черния списък, ограничаващ достъпа й до американските технологии.

Ричард Ю, главен изпълнителен директор на потребителското подразделение на Huawei, каза за CNBC, че фирмата официално е планирала да пусне нов продукт от серията Matebook, без да дава дата, но проектът е задържан за неопределено време.

Той каза, че влизането в американския списък на юридическите лица, което ограничава американските компании от продажбата на продукти на Huawei, е причинило отмяната.

"Не можем да доставим компютъра", каза Ю, добавяйки, че ситуацията е "злощастна".

На въпрос дали лаптопът може да бъде пуснат на по-късна дата, Ю казва, че "зависи от това колко дълго ще сме в списъка".  Той призна, че ако Huawei е в черния списък за дълго време, лаптопът няма да може да бъде пуснат.
Huawei разчита на американските технологии за значителни части от потребителските си продукти. Нейният Matebook X Pro работи с Windows операционната система на Microsoft и използва чипове от Intel.

Телекомуникационният гигант е въвел мерки, за да се опита да смекчи последиците от черните списъци, включително, според съобщенията, складиране на ключови компоненти. Тя работи и върху собствената си операционна система, която Ю каза на CNBC, че може да стартира още тази година в Китай. Huawei проектира основните процесори за своите смартфони, но все още разчита на американските технологии за други части на устройствата.

Най-големият бизнес на Huawei традиционно е в продажбата на мрежово оборудване. Но през 2018 г. потребителският бизнес, който включва смартфони, лаптопи и носими устройства (умни часовници, гривни), е най-голямото подразделение по приходи.

И въпреки че по-голямата част от приходите от потребителски стоки на Huawei идват от смартфоните, тя заяви, че иска да стане един от най-големите производители на персонални компютри в света.

Смартфоните на Huawei все още не са засегнати от американската забрана, но експерти предупредиха, че блокирането на достъпа до американски технологии може да навреди на компанията. 

Вчера Шао Янг, топ-мениджър на потребителското подразделение на Huawei, заяви, че ще отнеме повече време, отколкото се очакваше компанията да реализира амбицията си да бъде №1 играчът на пазара на смартфони в света. В момента китайската компания е на второ място - след корейската Samsung.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | забрана | отлагане | Huawei | лаптоп

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини