Huawei по-скоро ще затвори, но няма да е инструмент за шпионаж на Китай

Това каза американският директор по сигурността на китайската компания

Снимка: БТА
Китайският технологичен гигант Huawei по-скоро ще затвори, пред това да бъде инструмент за шпионаж на Запада в ръцете на китайското правителство. Това каза американският шеф по сигурността на компанията Анди Пърди в сряда, цитиран от Business Insider. 

Според него главният изпълнителен директор и основател на Huawei Рен Женгфей, който е бивш офицер от Народната освободителна армия, ще предпочете да затвори компанията си, ако му бъде поръчано да шпионира за режима Си Дзинпин, или за което и да е друго правителство. 

„Г-н Рен, нашият основател, се ангажира да закрие компанията, ако е необходимо“, заяви американският шеф по сигурността на Huawei в ефира на BBC Radio 4. „Никое правителство не ни е молило да правим нещо неправомерно и ако ни попитат, ще кажем „не“, независимо кое е правителството“, категоричен е той. 

Опасенията, че Huawei може да се използва за шпионаж от китайските власти, са провокирани и от Закона за националното разузнаване от 2017 г., според който всяка компанията в страната е длъжна да помага на разузнавателните служби. 

„Той не се отнася за производители на оборудване като Huawei и няма екстериториален обхват, с други думи извън Китай“, обясни Пърди пред BBC. 

Според него недоверието на САЩ към компанията е резултат от напрежението между двете най-силни икономики в света. Според него геополитическите проблеми ще са налице и в следващите десетилетия. „Възходът на Китай като икономическа и военна сила е от голямо значение за Съединените щати“, коментира той и фокусира вниманието върху петата област на военните (киберпространство). 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компания | закриване | Huawei | блокиране | китайско правителство | Рен Женгфей

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини