Huawei започна да патентова операционната си система по света

„Hongmeng” ще захранва както телефони и компютри, така и роботи и автомобилни джаджи

Снимка: БТА
Китайската компания Huawei е подала заявка за патентоване на своята операционна система „Hongmeng” в поне девет страни в Европа,  пише Reuters. Стъпката идва след наложените от САЩ санкции и поставянето на технологичния гигант в „черен списък” миналия месец.

Ограниченията застрашават бизнес модела на Huawei и пречат на компанията да купува компоненти от американски фирми, включително да използва пълноценно операционната система Android на Google.

Още през март стана ясно, че Huawei работи по собствена операционна система, с която планира да се еманципира от зависимостта си от Google при телефони и мобилни и устройства и от Microsoft при компютрите. От компанията обясниха, че отдавна изграждат софтуера си, тъй като са очаквали подобни действия от САЩ.

Китайската компания явно не възнамерява да протака и вече предприема действия по патентоването на търговската марка „Hongmeng”. Справка в Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) сочи, че Huawei вече е подала заявка в страни като Камбоджа, Южна Корея, Нова Зеландия, както и в Перу. 

Все още няма подробности за спецификациите на Hongmeng. От документацията обаче става ясно, че компанията иска да я ползва за различни видове устройства, вариращи от смартфони и преносими компютри до роботи и автомобилни телевизори.

У дома Huawei подаде заявление за регистрация на търговската марка „Hongmeng” още през август миналата година. Одобрението дойде миналия месец. 

Huawei отказа да коментира новината.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | патент | Android | търговска марка | операционна система | Huawei | HongMeng

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини