И Турция представи стелт-изтребител на авиошоуто в Париж

Първият му полет се очаква през 2025 г.

Снимка: Twitter профил Turkish Aerospace
И Турция показа концепция на своя изтребител на Парижкото авиационно шоу 2019 г. Представянето на новия TF-X, който се очаква да бъде първият изтребител на Турция от пето поколение, идва в момент, когато САЩ се готвят да извадят съюзника си от програмата за изтребителите F-35 в отговор на планираното от страната закупуване на руската ракетната система земя-въздух S- 400.

"Нашата машина е макет, но през 2023 г. ще има истинска машина, а първият полет ще бъде през 2025 г. Машината ще влезе на въоръжение през 2028 г.", заяви Темел Котил, президент и главен изпълнителен директор на Turkish Aerospace Industries Inc. (TAI), компанията, която стои зад модела и новата концепция.Програмата TF-X стартира, за да замени застаряващия флот от изтребители F-16 на турските военновъздушни сили. Бойният самолет трябваше да бъде оперативно съвместим с други активи на турските военновъздушни сили, включително F-35, съобщава TAI на уебсайта си.

Моделът, който TAI показа на авиошоуто, е версията с два двигателя, един от трите различни варианта, които компанията е проучила през последните години, съобщава The War Zone, добавяйки, че самолетите са сходни с дизайна на F-22 и F-35 ан Lockheed Martin .

TAI участва в производството на фюзелажа за F-35, което й дава необходимите знания и умения за разработване на изтребител от пето поколение, съобщиха от компанията. "Да се надяваме, че това ще бъде и добър боен самолет за съюзниците от НАТО", каза Котил, цитиран от Defense News.

Припомняме, че на авиационното изложение в Бурже край Париж вчера бе представен и макет в мащаб 1:1 на бъдещия европейски изтребител, финансиран от Франция, Германия и Испания.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | изтребител | боен самолет | TF-X

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини