И Великденският остров пострада от масовия туризъм

Новата мания на туристите поврежда огромните статуи

Снимка: Pixabay
Великденският остров отдавна е мечтана дестинация за туристи от цял свят. Но това, което поддържа икономиката на острова силна, може да бъде нещото, което в крайна сметка да го разруши - масовият туризъм.

Напоследък лошото поведение на туристите на Великденския остров, който е известен с огромните си статуи, известни като моаи, предизвика дебат за това как трябва да се държат посетителите на острова.

Конкретната причина - новата мания на туристите, правещи снимки за социалните мрежи, е да пипат и стискат носовете на големите статуи. Но така ги повреждат.

Джо Ан Ван Тилбург е археолог, директор на Архива за скално изкуство в Калифорнийския университет - Лос Анджелис и директор на проекта за статуите на Великденските острови.

Въпреки че работата на нейния живот е била да защитава и изучава моаи, днес тя се фокусира повече върху образоването на стотиците хиляди хора, които посещават Великденския остров за това как да се държат правилно - както на лично, така и на екологично ниво.

„Заради манията по снимки за социалните мрежи хората многократно правят една и съща снимка. И така ако един човек пусне в мрежата снимка как пипа носа на статуите, след това хиляди ще го направят", коментира тя пред CNN Travel.

Манията е подобна на тази от популярните снимки, на които хора сякаш държат Голямата пирамида в Гиза в дланта на ръката си или подпират Наклонената кула в Пиза, за да не падне.

Ван Тилбург за първи път посещава Великденския остров, който е част от Полинезия, но е територия на Чили, през 1981 г. като докторант. Островът не е бил включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство чако до 1995 година. Оттогава тя се връща редовно и забелязва промяна във вида на хората, които избират да посетят Националния парк Рапа Нуи.

През 80-те години на миналия век в Националния парк Рапа Нуи са пристигали между 2 000 и 5 000 пътници годишно. Тези дни те са повече от 100 000 годишно. 

Вместо два полета седмично от Сантяго, сега има три на ден. Това е огромна тежест за остров, където има само около 6000 постоянно пребиваващи, да не говорим за това, че водата и другите природни ресурси са в ограничени количества и трябва да се използват внимателно.

Въпреки че посетителите в миналото са можели свободно да се скитат из националния парк и да се доближат до всички моаи, свръхтуризмът доведе до някои ограничения и сега туристите трябва да се придържат към само една пътека и могат да видят само някои от статуите.

А лошото поведение, за съжаление, не е новост. През 2008 г. финландец, който се покачил на една от статуите и отчупил парче ухо, бил арестуван, глобен със 17 000 долара и му било наредено да напусне острова и никога да не се връща.

През 2018 г. бяха въведени някои контроли за защита на Великденския остров. Сега чужденците и чилийците, които не са Рапа Нуи, могат да получат само 30-дневни визи за пътуване, вместо предишните 90-дневни.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великденски остров | масов туризъм | свръхтуризъм | статуи | маои

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини