IBM съкращава 1700 служители

В същото време обаче има над 7000 обявени свободни позиции

Централата на компанията
Централата на компанията
Снимка: IBM
IBM обяви, че ще освободи малък процент от служителите си, потвърждавайки информации, които се появиха по-рано вчера в TheLayoff, онлайн табло за съобщения.

Човек, запознат с въпроса, е казал за CNBC, че съкращенията засягат около половин процент от всички служители на IBM, които са малко повече от 340 000 души, според последното ѝ заявление, което означава, че съкращенията ще засегнат около 1700 служители.

"Продължаваме да пренасочваме екипа си, за да се приспособим към нашия фокус върху сегментите на IT пазара с висока стойност, и продължаваме да наемаме агресивно в критични нови области, които осигуряват стойност за нашите клиенти и IBM," каза говорител на компанията за CNBC. Страницата с работни места на компанията изброява 7 705 отворени позиции.

Този ход идва в момент, когато IBM се стреми да развие бизнеса си чрез голямо придобиване и да постигне целта си за увеличаване на печалбите.

Акциите на IBM са нараснали с 16% от началото на 2019 г. През април компанията отчете понижение от 5% на приходите си за годината и под очакванията на анализаторите.

IBM е в процес на придобиване на софтуерния гигант за отворен код Red Hat за 34 млрд. долара. Сделката ще приключи през втората половина на тази година.

Компанията разполага със собствена публична облачна инфраструктура за внедряване на приложения, но при закупуването на Red Hat, IBM се стреми също да спечели бизнес от компании, които приемат други обществени облаци, като Amazon Web Services и Microsoft Azure, които имат по-голям пазарен дял, според Synergy Research Group.

IBM обяви съкращения на работни места и през 2016 г. и през 2017 г.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съкращения | служители | IBM