IKEA купува 80% дял в 7 румънски вятърни централи

Така компанията вече притежава 900 хил. соларни панела и 534 турбини в 14 държави

Снимка: Pixabay
10:38 13.09.2019
Компанията Ingka Group, която е собственик на повечето магазини IKEA, обяви, че ще купи 80-процентен дял в седем румънски вятърни централи за електричество, съобщи Reuters. Акциите ще бъдат придобити от производителя на вятърни турбини Vestas за 136 млн. евро.

Ingka обяснява, че придобиването, което ще се реализира чрез инвестиционното ѝ дружество, ще обхване общо 64 турбини, които могат да произведат общо 171 мегавата електричество. Сделката идва след покупката от по-рано тази година на дял във втората по големина германска задгранична вятърна централа.

„80-процентният дял подкрепя нашата цел да генерираме толкова възобновяема електрическа енергия, колкото консумираме. Освен това тази инвестиция ни доближава стъпка напред до постигането на нашата цел за 2020 г.“, гласи изявлението на Кристер Матсън, ръководителят на Ingka Investments.

Според данните на Ingka Group компанията вече притежава и управлява 900 хил. соларни панела в своите обекти, както и 534 вятърни турбини в 14 държави. Компанията посочва, че макар сделката да е подписана, тя все още очаква регулаторно одобрение, като окончателното ѝ затваряне се очаква да е през октомври.

Производителят Vestas, който остава акционер във вятърните централи, коментира, че продажбата е в съответствие с неговата стратегия да си партнира с купувачите в развитието на проектите и управлението на активите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ВЕИ | Румъния | IKEA | ИКЕА | соларни панели | турбини | вятърни централи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини