Ikea закрива единствената си фабрика в САЩ

И мести производството в Европа

Снимка: Wikipedia
Ikea закрива единствената си мебелна фабрика в САЩ. Шведската компания ще прекрати производството през декември тази година в завода си в Данвил, Вирджиния. Операциите ще се преместят в Европа, където компанията казва, че може да намали разходите, съобщава CNN.

"Направихме всички усилия да подобрим и поддържаме конкурентоспособността на този завод, но за съжаление правилните условия за разходите не са налице, за да продължим производството в Данвил," каза ръководителят на обекта Берт Ийдс.

Съоръжението в Данвил, което беше открито през 2008 г., дава работа на 300 работници. В завода се произвеждат дървени изделия, включително рафтове и складови единици.

Обосновавайки решението си, Ikea посочва цените на суровините, които според компанията са по-високи в САЩ, отколкото в Европа. 

Ikea управлява заводи в европейски страни, включително Полша, Русия и Швеция.

Сенатор Тим Кайн, демократ от Вирджиния, обяви през 2018 г., че работниците в завода в Данвил, които разчитат в голяма степен на вноса, са разтревожени как митата ще повлияят на разходите за суровини. Ikea не коментира въпроса дали митата играят роля в нейното решение за закриване на фабриката.

Компанията има производства в 9 държави с над 20 000 служители.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | разходи | фабрика | IKEA | мебели | закриване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини