Икономиката на България се забавя през второто тримесечие

Растежът на потреблението и инвестициите се свиват значително през отчетния период

Снимка: Economic.bg/Архив
Брутният вътрешен продукт (БВП) на България е нараснал реално с 3.3% през второто тримесечие на 2019 г. спрямо година по-рано. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), които ще претърпят ревизия и на 5 септември ще бъдат публикувани нови данни.

При сравнение с експресните оценки на националната статистика за първото тримесечие се вижда, че икономическият растеж се забавя. За периода януари-март ръстът е 3.5%.

Основна „вина“ за забавянето има крайното потребление, което расте само с 2.7%, докато три месеца по-рано реалното нарастване беше с 4.5%. Всъщност този показател намалява вече за четвърто поредно тримесечие, след като в периода юли-септември 2018 г. годишното увеличение достигна 6.9%.

При представянето на експресните данни НСИ не дава разбивка за развитието на потреблението на домакинствата и на правителството. Ако обаче съдим по данните за предходните тримесечия, за които има детайлна информация, можем да направим заключението, че продължава да намалява ръста при потреблението на домакинствата.

Така например през първото тримесечие годишното нарастване беше едва 4.3%, докато през третото тримесечие на 2018 г. имаше увеличение от 8.3%. За сметка на това разходите на правителството се увеличават стабилно.

Сериозно намалява и растежът на при инвестициите, което също дърпа общия икономически растеж надолу. Брутото капиталообразуване се е увеличило с едва 2.2%, докато през третото тримесечие на 2018 г. нарастването беше с над 7%.

Намалява и растежът на износа, но тъй като вносът е с отрицателен показател, външната търговия отново е с положително влияние върху брутния вътрешен продукт на страната.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БВП | икономически растеж | българска икономика | икономика на България

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини