Индия прави ключова крачка към космическо лидерство

Страната обяви втората си лунна мисия през юли

Снимка: Pixabay
21:03 12.06.2019
Индия обяви, че ще стартира втората си лунна мисия в средата на юли, предава Reuters, уточнявайки, че по този начин страната се стреми да укрепи статута си на лидер в сферата на космическите технологии чрез осъществяването на контролирано кацане на земния спътник. 

Ако е успешна, мисията ще направи Индия едва четвъртата държава след САЩ, Русия и Китай, извършила „меко“ кацане на Луната и доставила роувър там. Китай направи това през януари. 

Към безпилотната мисия, наречена Chandrayaan-2 (в превод от санскрит „лунно превозно средство“), са включени спътник, лендър и роувър. Всички са построени от Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

Планирано е мисията да стартира на 15 юли. Стойността ѝ се оценява на около 10 млрд. рупии, или 144 млн. долара, посочват от ISRO. 

Приземяването се очаква след около 50-дневно пътуване. Контролираното „меко“ кацане ще е около 6 септември. „Последните 15 минути до приземяването ще са най-ужасяващите за нас“, коментира председателят на ISRO К. Сиван. Сред потенциалните проблеми са различията в лунната гравитация, терена и прахта. 

Индийската мисия ще е третият опит за лунно кацане тази година, след успешната китайска и провалилата се израелска. 

„Това е най-сложната мисия, която ISRO някога е предприемала“, каза още Сиван. Предходната –  Chandrayaan-1, датира от 2008 г. и струва на страната 79 млн. долара. Тя помогна да се потвърди наличието на вода на Луната.  

Първоначално Chandrayaan-2 бе планирана в сътрудничество с руската космическа агенция Roscosmos, но през 2013 г. Индия прекъсна връзката поради техническите различия между двете програми. 

През 2014 г. Индия стартира безпилотна мисия до Марс на стойност 74 милиона долара. Министър-председателят Моди, който наскоро спечели втория си мандат, бе агресивен в своята космическа политика. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Космос | Луна | Индия | мисия | кацане | космически технологии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ