Индия ще инвестира $330 млрд. във ВЕИ, но въглищата остават

Страната е най-големият производител на въглища и няма да се откаже от обилните си и евтини запаси

Снимка: Pexels
14:00 05.07.2019
Индия обяви, че трябва да инвестира 330 млрд. долара през следващите 10 години, за да реализира своите амбиции в областта на електроенергията от възобновяеми източници, но и че въглищата ще останат в основата на нейния енергиен сектор, пише Reuters.

Хищната за електроенергия страна иска до 2030 г. да увеличи своя капацитет от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 500 гигавата или 40% от общото ѝ потребление. В момента ВЕИ съставляват 22% от общия енергиен капацитет на Индия, който в момента е около 357 гигавата.

„Допълнителните инвестиции във възобновяеми източници до 2022 г. биха били около 80 млрд. долара при сегашните цени и за периода 2023-2030 г. ще са необходими инвестиции за около 250 млрд. долара”, гласи икономическо проучване, съставено от индийското правителство и представено пред парламента. До 2022 г. страната иска да има енергиен капацитет от ВЕИ в размер на 175 гигавата.Инвестиционните прогнози отразяват силата на финансовите предизвикателства, пред които е изправен един от най-важните в света развиващи се пазари на ВЕИ, като правителствените данни сочат, че забавянето в ръста на частните и капиталови инвестиции през годината е спряло през март.

Индия, която получава двойно повече слънчеви лъчи, отколкото европейските страни, иска да направи соларните ВЕИ крайъгълен камък в своята екоекспанзия. Също така обаче страната иска да се възползва от своите евтини и изобилни въглищни резерви – петите по големина в света.Заключенията в годишното икономическо проучване предупреждават Индия да не спира рязко комуналните услуги, залегнали на въглища, тъй като това може да доведе до рискове за банковия сектор и за стабилността на електрическата мрежа. „Не е препоръчително да се осъществява внезапно спиране на електроцентрали с въглища без да бъде използван напълно нейният живот”, гласи докладът.

Топлоелектрическите централи са причина за 80% от всички индустриални емисии на фини прахови частици, сяра и азотни оксиди в Индия. Страната, която един от най-големите производители на въглища и източник на парникови газове в атмосферата, изчислява, че въглищата ще останат неин основен източник на ток поне още 30 години.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ВЕИ | електроенергия | възобновяеми енергийни източници | въглища | Индия | соларни панели | въглищни централи | енергетиката | топлоелектрически централи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини