Инвеститори в Libra вече мислят за отдръпване от проекта на Facebook

Дигиталната валута се сблъска с широк регулаторен натиск, а ЕС вече стартира антитръстово разследване

15:04 23.08.2019
Подложена на регулаторен натиск от много страни, дигиталната валута Libra на Facebook явно поизплаши някои от поддръжниците на проекта, пише Financial Times и добавя, че поне трима от  първоначалните инвеститори обсъждат как да се дистанцират от начинанието. 

Сред 28-те членове в управляващата организация Libra Association са играчи като Visa, Mastercard, Uber, Spotify и дъщерното дружество на Facebook Calibra. Те поеха ангажимент с инвестиции от поне 10 млн. долара в проекта, който социалната мрежа представи официално през юни с амбицията да разтърси глобалния пазар на плащанията. 

Предложената бъдеща валута обаче предизвика жестоки критики от страна на регулатори и политици по цял свят, включително доведе до разследване от антимонополните служби в ЕС. 

Сега двама от основателите на проекта са коментирали пред FT, че са загрижени от регулаторния натиск и обмислят да прекратят връзките си с начинанието. Трети пък споделя опасения, че ситуацията може довлече неприятности върху собствения му бизнес. 

Междувременно поддръжниците на Libra не изказват публично подкрепата си за цифровата валута, което според някои източници е разгневило Facebook. Според тях компанията се е уморила да е единствената, „която излага врата си“. 

Публични коментари по въпроса от Facebook и от Libra Association няма. 

Мнозина подкрепят концепцията за нова валута като Libra, но все повече са гласовете на онези, които смятат, че преди да се осъществи финансовата еволюция, трябва да се инициира широк публичен дебат, така че да се помисли за адекватни регулации. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | инвеститори | криптовалута | оттегляне | Libra | Libra Association

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини