Иран маха 4 нули от валутата си

Ислямската държава е решила да смени и името на местните пари

Снимка: БТА
16:45 21.08.2019
Иран е решил да деномнира валутата си, като премахне четири нули от купюрите и ги прекръсти. Това се случва на фона на ескалиращата инфлация в страната, която е под тежките удари на американските санкции.

Президентът на Иран Хасан Рухани изпрати в сряда законопроект до парламента, който ще премахне четири нула от риала, който според съобщенията е загубил около 60% от стойността си, след като президентът Доналд Тръмп се оттегли от иранската ядрена сделка през май миналата година. Още през април 2018 г. курсът на риала беше достигнал най-ниското си ниво спрямо долара за последните 35 години.

Правителството обаче не само намалява номиналната стойност на банкнотите, но и променя цялостно името и. Досегашният "риал" ще се казва „томан“. Това име е използвано официално през 30-те години на миналия век, а в момента се използва от иранците, когато говорят за банкнотата от 10 риала.

Официално властите не са публикували подробности относно срока или цената на тази бъдеща промяна, пише CNBC.

Иранската икономика пострада от широкомащабните американски санкции, особено тези, които бяха наложени на петролния ѝ сектор миналия ноември. Безработицата се покачва и според прогнозите инфлацията ще достигне 60% през тази година.

Когато иранската ядрена сделка беше подписана през 2015 г., един долар се разменяше за 32 000 риала. Днес са нужни 116 500 риала.

Сключена през 2015 г. при управлението на Барак Обама и подкрепена от Европейския съюз, Русия и Китай, сделката премахна редица финансови санкции срещу ислямската държава в замяна на ограниченията на ядрената ѝ програма.

След оттеглянето на САЩ сделката на практика се разпадна. Иран отмени редица свои ангажименти по отношение на обогатяването и складирането на уран - стъпки, свързани с постигането на способност за създаване на ядрени бомби. Тогава напрежението между Вашингтон и Техеран скочи рязко, което предизвика опасения от конфликт.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | валута | инфлация | Иран | санкции | деноминация | риал | томан

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини