Иран обяви, че се оттегля частично от ядрената сделка

Президентът Рухани е предупредил лидерите на големите държави за този ход

Президентът Рухани
Президентът Рухани
Снимка: БТА
09:00 08.05.2019
Иран се оттегля от "някои ангажименти" по международната ядрена сделка от 2015 г., година след като и САЩ обявиха оттеглянето си от договора. Президентът Хасан Рухани е информирал други големи сили, които все още са ангажирани със споразумението, за решението си в сряда. Посланиците на Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия, са били уведомени с официално писмо, пише Ройтерс.

Той обаче не е уточнил кои ангажименти Иран ще спре да прилага.

Сделката има за цел да ограничи ядрените амбиции на Иран в замяна на освобождаването от санкции, но напрежението между Иран и САЩ се повиши, след като Вашингтон се отказа от сделката и въведе редица санкции. От тогава иранската икономика е засегната от подновените санкции на САЩ срещу петролния и финансовия сектор, съобщава Би Би Си.

Защо ядрената сделка е в криза?

Ядреното споразумение, договорено между Иран и петте постоянни държави-членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия - плюс Германия, беше поставена под въпрос, когато президентът Тръмп обяви оттеглянето на САЩ преди година.

Оттогава иранската валута беше притисната до рекордно ниски стойности, годишната инфлация се е увеличила четирикратно, а чуждестранните инвестиции се оттеглят под заплахата от американски санкции.

Въпреки това Иран потвърди ангажиментите си към сделката, според инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - органът, натоварен да наблюдава ядрената дейност на Иран.

Европейските поддръжници на сделката, които се противопоставят на възстановяването на санкциите, се опитват да намерят начини да я спасят. Това включва създаването на специална платежна система, която да помогне на международните компании, които искат да продължат да търгуват с Иран, и да заобикалят санкциите.

Но европейските сили също така предупредиха Иран, че трябва да продължи да спазва всички аспекти на сделката, особено елементите, свързани с ядрената дейност.

По силата на сделката, известна като Съвместен цялостен план за действие, Иран заяви, че ще третира всяко повторно въвеждане на санкции "като основание да преустанови изпълнението на своите ангажименти ... изцяло или частично".

Защо има такава враждебност между САЩ и Иран?

Напрежението между САЩ и Иран може да бъде проследено до ислямската революция в Иран през 1979 г., която свали прозападния шах и установи радикален анти-американски режим на негово място.

Президентът Тръмп пое особено тежка линия към Иран, откакто встъпи в длъжност през 2016 г. Неговата администрация иска да преразгледа ядрената сделка и да разшири обхвата й, така че да ограничи иранската програма за балистични ракети и "зловещите" дейности на страната в Близкия изток.

Наскоро САЩ повишиха натиска върху Иран с две значителни стъпки през април: САЩ прекратиха изключенията за някои страни, които бяха освободени от санкции и все още купуваха петрол - включително Китай, Индия и Турция.

Освен това САЩ включиха в черния си списък иранския елитен гвардейски корпус на ислямската революция, определяйки го като чужда терористична група.

А по-рано тази седмица съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ са разположили самолетоносач в Близкия изток, следвайки редица "обезпокоителни и ескалационни указания и предупреждения" от Иран.

В отговор на прекратяването на санкциите от страна на САЩ, Иран повтори заплахите си да блокира стратегическия проток Ормуз, критичен за световния износ на петрол. Това обаче не е било направено преди и експертите виждат този ход като малко вероятен.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Иран | санкции | ядрено споразумение | Хасан Рухани | оттегляне | ядрена сделка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини