Ирландия забранява продажбата на нови бензинови и дизелови коли от 2030 г.

До тогава страната очаква да има 950 000 електрически автомобила

Снимка: Pixabay
Ирландия обяви, че ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови превозни средства до 2030 г. като част от новия си план за изменение на климата. Правителството се надява да има 950 000 електрически превозни средства по ирландските пътища дотогава, подкрепени от мрежа от станции за зареждане.

Мярката е една от 180-те, обхващащи стопанската дейност, строителството, транспорта, селското стопанство и управлението на отпадъците, предназначени да изведат Ирландия до постигане на нулева емисии въглерод до 2050 г.

„Нашият подход ще бъде да стимулираме хората и бизнеса да променят поведението си и да адаптират новите технологии чрез стимули, демотивиращи фактори, регулации и информация“, заяви премиерът Лео Варадкар.

"Нашата цел ... е преход към нисковъглеродно и устойчиво на климата общество. Нашият призив за действие в борбата за спасяване на нашата планета", добави той.

Дъблин се надява да увеличи нивото на електроенергията, генерирана от възобновяема енергия, от 30% от общия микс сега до 70% до 2030 година.

"Планът за действие в областта на климата" включва и премахването на нерециклируеми пластмаси и по-високи такси за производството на материали, които са трудни за рециклиране.

Директорът на „Приятели на Земята“ Оисин Коглан нарече плана „най-голямата иновация в ирландската политика в областта на климата за 20 години“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бензин | дизел | автомобили | забрана | коли | Ирландия | климатични промени

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини