Италианската мафия още ползва спряна през 2002 г. валута

Все още не е ясно дали и как тя се обменя в евро и други законни платежни средства

Снимка: Wikimedia
В Италия, освен официалната валута евро, е в обращение още една – спряната  през 2002 г. стара италианска лира, пише Bloomberg. Високопоставен представител на местната полиция тази седмица разкри, че локални криминални организации все още използват вече невалидната валута за незаконни сделки.

Засега не е ясно как лирите биват обменяни в евро и дали изобщо се обменят в друга валута. Италианската лира спря да е законно платежно средство в края на февруари 2002 г.

„Все още разкриваме големи количества лири“, разказал е Джузепе Арбор, зам.-началник италианската правителствена агенция, която разследва финансовите престъпления. „Италианските лири все още представляват част от незаконните сделки“, казал е той в четвъртък пред италианския парламент.

Думите му са предизвикали удивление сред депутатите от финансовата комисия, където той е давал обяснения за правителствен законопроект, целящ опростяване на данъчната система на страната. Когато е бил накаран да разкаже подробности за употребата на лири, Арбор е казал, че не може да го направи, тъй като все още текат разследвания.

„Въпреки че попада извън закона като платежно средство, когато дадена банкнота е приета от дадена организация на вътрешно ниво, с нея могат да се уреждат трансакции. Очевидно става дума за незаконни организации“, казал е той.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | долар | Италия | мафия | италианска мафия | италиански лири | спряна валута | незаконна валута

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини