Как би изглеждала катедралата „Нотр Дам“ със стъклен покрив

Архитекти предлагат вариант за стъклен покрив със соларен панел

Снимка: Miysis Studio
09:26 12.05.2019
Базираната във Франция фирма Vincent Callebaut Architectures предложи нетрадиционна концепция за това как може да изглежда опожарената през миналия месец катедрала  в Париж „Нотр-Дам“. В идеята на архитектите влиза проектирането на стъклен покрив със соларен панел, който произвежда електричество. 


Планът все още не е получил одобрение. Той се нарича „прераждане“ и напомня за катедралата „Свети Патрик“ в Ню Йорк, която наскоро бе наградена за нейното устойчиво възстановяване.


 Концепцията на архитектите предвижда да се оставят незасегнати каменните части, но да се изгради изцяло нов стъклен покрив, заедно с нов шпил и дървена рамка от греди с ламинирано дърво. Покривът е проектиран така, че да пропуска много естествена светлина.


„Идеята на шпила е да бъде като плащеница, издигната от каменната основа, което символизира прераждането, но също и мистерията около катедралата и Христовото възкресение“, разказват архитектите. 


Целта им е да направят сградата „позитивна“ – да произвежда повече енергия, отколкото харчи.


Снимки: Miysis Studio


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: архитект | Париж | катедрала | стъклен покрив | Нотр Дам