Как да изберем стелки за автомобила

Снимка: Autodoc
Основната функция на стелките за коли е предпазването на подовото покритие от замърсявания, сняг от обувките на пътниците, разсипани напитки, както и от износване. Тези аксесоари са незаменими за всеки автомобил, тъй като подмяната им е много по-лесна от тази на подовото покритие.

Освен стелки за купето на автомобила, в търговската мрежа има и богат избор от стелки за багажното или товарното отделение, а също и подложки за предпазване на тапицерията на седалките при транспортиране на домашни любимци в автомобила. Стелките се изработват от гума, PVC, полипропиленова пяна или мокет. Те могат да бъдат универсални - подходящи за всякакви модели автомобили, както и специфични, направени за определен модел превозно средство.

При изработването на втория вид стелки се съобразят всички особености на пода на автомобила, включително елементи като опорите на седалките, подовия тунел, педалите и праговете на вратите. Обикновено тези стелки имат закрепващи елементи за пода, които предотвратяват разместването им време на шофиране. Специфичните стелки са по-скъпи, но се отличават с по-високо качество.

Стелките, направени за автомобилните модели с автоматична трансмисия, могат да разполагат със специална платформа за левия крак на шофьора. Обикновено стелката за шофьора има допълнителен слой в близост до краката, защото това място се износва по-бързо.

Обикновено стелките за коли се продават в комплект, включващ 4 или 5 елемента, но понякога в него е включена и отделна стелка за багажното отделение.

Основното предимство на стелките за коли, изработени от мокет, е техният чист и привлекателен вид, който ги прави сливащи се с интериорния дизайн на автомобила. Недостатъкът е, че при намокряне, тези стелки се сушат по-дълго. При избора на стелки от мокет се уверете, че те имат гумено покритие от долната страна, в противен случай водата ще премине през нея.

По-лесни за почистване и изсушаване са гумените и PVC стелките, но не всеки харесва външния им вид. Тези стелки за коли могат да бъдат направени със странични стени, което не позволява излизането на вода извън стелките или без такива.

Богата гама от различни модели стелки за вашия автомобил можете да намерите в онлайн магазина autodoc.bg.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: стелки за кола | стелки | стелки за автомобил

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини