Най-величествената книжарница в света (галерия)

Тя се намира в Гуянг в Китай

Снимка: X+Living
20:36 11.06.2019
Еволюцията на книжарницата е създала редица шедьоври, които изпъкват сред останалите търговски обекти за продажба на книги: Shakespeare and Company в Париж, The Strand в Ню Йорк и El Ateneo Grand Splendid в Буенос Айрес са само няколко, които библиофилите ентусиазирано ще посочат като свои любими. 

Сега има нова книжарница, която с право заслужава място в списъка с най-величествените книжни храмове - книжарницата Guiyang Zhongshuge в Китай.Обектът от 36 000 кв. фута се намира в Гуянг, бързо развиващата се столица на провинция Гуейджоу в югозападен Китай. Проектирана от базираната в Шанхай фирма X + Living, пространството се характеризира със стълби в стил M.C. Ешер и огледални тавани, създаващи почти делириум и вълнуваща тръпка за посетителите. 

Всъщност, възприятията на един човек могат да бъдат поставени под съмнение: всички рафтове изглеждат двойни, тъй като огледалният таван отразява всяка форма и движение отдолу. "Клиентите поискаха от мен и моя екип да създадем книжарница, която сама по себе си да е забележителност", казва Ли Ксиан, президент на X+Living и главен дизайнер на проекта. 

"Стъкленият таван разширява пространството, като същевременно създава нещо, което изглежда повече магическо, отколкото реално", коментира той пред Architectural Digest.


Поглед към тавана на книжарницата

През 2018 г. общият пазар на дребно на книги в Китай се оценява на около 13,4 млрд. долара, което представлява ръст от 11,3% на годишна база. Но голяма част от този успех идва от онлайн пазара. 

Почитателите на литературата предпочитат лесното пазаруване онлайн вместо обикаляне във физическо пространство. Второто, разбира се, е свързано с безцелно търсене на нови книги, намиране на нови идеи - явление, което не може да бъде възпроизведено от дигиталния пазар.


Секцията с детска литература
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | книжарница | Guiyang Zhongshuge Bookstore