Какво е „Речта на кралицата“ и какво следва след нея

Днес кралица Елизабет ще открие с официална реч парламента, който бе закрит преди три дни

Снимка: БТА
10:49 14.10.2019
Нивото на помпозност, което вероятно ще бъде показано в понеделник преди речта на кралицата, е единствено по рода си, дори по британските стандарти. Но ритуалът не е само златна корона и традиции - той отбелязва държавното откриване на парламента, който преди това беше затворен за три дни.

Ето какво трябва да знаете за събитието и неговите възможни последствия, разказано от Euronews

Какво е речта на кралицата?

Кралицата ще дойде в парламента днес и ще прочете обръщение, което е подготвено за нея от правителството. Съставена в двореца Уайтхол от министрите, речта предоставя на правителството възможност да изложи своите приоритети за новата парламентарна сесия.

Монархът ще изнесе речта от трон в Камарата на лордовете, а не в Камарата на общините поради традиционната независимост на парламента от монархията.

Ритуалът предвижда представител на кралицата, наречен „Черен Жезъл“, да затвори вратите на Долната камара пред лицата на представителите, преди те да могат да влязат. След това той ще ги повика вътре.

Речта ще представи 22 нови законопроекта, включително по-строго третиране на чуждестранните престъпници и сексуалните престъпления, както и допълнителна защита на жертвите на домашно насилие. Също така се очаква да присъства и раздел, свързан със сделката за Brexit. Речта ще засегне и въпроси от предизборната кампания като здравната услуга и жизнения стандарт.

Какво очакваме да видим в деня на речта?

Казано накратко, много злато и карети. Изказването на кралицата е само част от церемонията. Тя започва с шествие, по време на което кралицата пътува от Бъкингамския дворец до Уестминстър с карета.

Какво се случва след речта?

След като монархът направи своето обръщение, в Камарата на общините ще се проведат шест дни дебати относно различните елементи в нея, след което депутатите ще ги гласуват.

Какво се случва, ако депутатите гласуват против?

Обикновено опозицията гласува против речта, но истинският въпрос този път, според анализатори, е дали правителството може да спечели подкрепа по този начин, за да получи нещо чрез парламента. Кабинетът започна с крехко мнозинство, разчитайки на Северноирландската демократична юнионистка партия (DUP), но оттогава няколко депутати напуснаха или бяха отстранени от партията.

Обикновено, ако правителството загуби такова гласуване, се очаква да бъдат свикани нови избори, но за да направи това, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще се нуждае от подкрепата на две трети от депутатите - каквато той в момента изглежда няма.

"Можем да се окажем в много странен сценарий, при който правителството не може да получи одобрение за Речта на кралицата, но не може да получи и мнозинство за свикване на общи избори. Това никога досега не се е случвало и не е ясно какво ще се случи по-нататък", коментира пред Euronews Мади Тимънт-Джак, старши изследовател в Institute for Government.

Точно кога ще се проведе гласуването на Речта на кралицата, трябва да се определи след произнасянето на словото. "Ако това се случи след удължаването на Член 50 (крайният срок за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз - към днешна дата - 31 октомври) и бъде договорено с ЕС, по-вероятно е Джонсън да получи мнозинство, за да свика избори", добави тя.

Както става видно на много етапи от процеса на Brexit - времето е определящо.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | парламент | традиции | Речта на кралицата

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини