Какво следва за bitcoin?

Криптовалутата достигна 13-месечен рекорд, доближавайки $9400 за брой

Снимка: Pixabay
Най-популярната криптовалута в света – биткойн, расте устойчиво през последните три месеца, а преди няколко дни достигна 13-месечен рекорд при цена от $9367 за брой. Това е над предходния пик от края на май, когато цената достигна $9068 за брой. За последно криптовалутата с най-голяма капитализация се търгуваше на по-високи цени на 8 май 2018 г.Причината за последния ръст на биткойн, която се изтъква от анализаторите, е обявяването на проекта на Facebook за собствена криптовалута, което трябва да се случи днес. Всъщност това би бил още един мощен конкурент на биткойн, но изглежда трейдърите харесаха идеята за насочването на внимание и средства към алтернативни валути. Предполага се, че проекта на Facebook е подкрепен от Visa, Uber и Spotify, но повече детайли за проекта ще можем да разберем по-късно днес.

Все пак е добре да отбележим, че най-голямата криптовалута започна годината в доста минорно настроение и на цени от около $3780 за брой. По-малко от 6 месеца по-късно цената е вече близо $9400, което ръст от почти 150%.

„След спукването на балона в края на 2017 г. трябваше да измине около 1 година, за да може биткойн да направи дъно и слабите играчи да излязат от пазара, коментира Димитър Цонев, управител на българския клон на Admiral Markets UK. „Аз вярвам в криптовалутите, но не съм човек, който инвестира в тях, а гледам да ги търгувам бързо и краткосрочно. Не обичам да купя нещо и да го оставя да стои“, добавя той.

Според него най-добрите криптовалути са първите 5 по пазарна капитализация. При останалите, които нямат толкова голяма история, пазарът е много несигурен, тъй като това е нов, развиващ се пазар. Биткойн, етериум, рипъл и лайткойн имат доста добро бъдеще.

„На криптопазара наблюдаваме много оптимистични неща. Биткойн направи дъно и може да достигне дори цена от $10 000, но няма да видим тази експанзия, която видяхме преди няколко години“, смята Димитър Цонев.

Повечето пари, които влязоха на криптопазара от началото на годината са по-скоро от институционални, а не толкова от по-малки инвеститори. По-малките инвеститори и трейдъри вероятно ще се включат, когато биткойн надхвърли $10 000. Има доста признаци, които показват, че това покачване е устойчиво.
„Все пак поради много бързия ръст може да станем свидетели на известно забавяне и консолидиране на пазара, но очаквам по-високи върхове през 2019 г.“, заяви Цонев.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: www.admiralmarkets.bg

Етикети: Bitcoin | криптовалута | биткойн

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини