Кандидатурите на румънския и унгарския еврокомисари са блокирани

За двамата кандидати има съмнения, че са в конфликт на интереси

Снимка: БТА/Wikipedia/Колаж
15:23 26.09.2019
Кандидатите за еврокомисари от Унгария и Румъния са в конфликт на интереси, което подкопава доверието към тях, заявиха представители на Европейската комисия и Европарламента, цитирани от Reuters. Поради тази причина двамата не са допуснати до изслушване в пленарна зала, съответно няма да могат да заемат обещаните постове.

„Правната комисия към Европейския парламент току-що гласува, че румънският кандидат за еврокомисар Рована Плъмб не трябва да стига до изслушване“, заяви в Twitter Тибаут Клайнер, един от главните сътрудници на еврокомисаря по човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Дискусиите с кандидатите, определени от председателят Урсула фон дер Лайен, са планирани за следващата седмица. Те са задължителни преди да бъдат назначени официално и да стъпят в длъжност през ноември.

Представител на парламента е заявил, че правната комисия е изразила същите притеснения относно бившия унгарски министър на правосъдието Ласло Трочани.

И за Плъмб, която трябва да получи ресор „Транспорт“ в новата Комисия, и за Трочани, който трябва да поеме разширяването, има съмнения, че финансовите им декларации показват конфликт на интереси.

Говорителят на Комисията Мина Андреева каза на пресконференция днес, че са възможни различни варианти за действие в този случай.

Правната комисия има правомощията да не допуска кандидати до изслушванията за членове на Комисията, ако оценката на техните финансови декларации покаже, че имат конфликт на интереси.

Представител на ЕС заяви, че кандидатът за председател на комисията Урсула фон дер Лайен може да поиска от унгарското и румънското правителства да изберат нови кандидати.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Румъния | Европейска Комисия | Унгария | еврокомисари