КЕВР одобри поскъпването на природния газ с под 1% от април

Увеличението няма да се отрази на цената за топлинната и електрическа енергия

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ за второто тримесечие на 2019 г. Регулаторът одобри поисканото от „Булгаргаз” увеличение с 0.83% сравнение с цената за първото тримесечие на годината.

Цената по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа ще е в размер на 45.17 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС) от 1 април. В нея са включени компонента „цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“ в размер на 44.35 лв./MWh, компонента за дейността „обществена доставка в размер на 0.69 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото в размер на 0.13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на „Булгартрансгаз” ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

Независимо от повишението с 0.83%, за битовите и за стопанските потребители, ползващи природен газ, реалното увеличение ще бъде около 0.5%, тъй като останалите компоненти, формиращи цената на услугата - цена за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят.

От КЕВР съобщават, че промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия, без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР се съобразява с условията, залегнали в действащия договор между „Булгаргаз” ЕАД и ООО "Газпром экспорт". В ценообразуващата формула по договора се отчита движението на цените на алтернативните на природния газ горива - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0.1%, на световните пазари за последните 9 месеца. При определяне на цената се отразяват и промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие. В правомощията на КЕВР е да установи единствено дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром Експорт".Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена | природен газ | увеличение | Булгаргаз | потребители | КЕВР | топлинна енергия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини