Китай издаде лицензи за 5G на 4 местни телекома

Страната напредва във въвеждането на технологията от ново поколение

Компаниите получават лицензите си
Компаниите получават лицензите си
Снимка: БТА
10:10 06.06.2019
Китайското министерство на индустрията предостави днес 5G лицензи на China Telecom, China Mobile, China Unicom и China Broadcasting Network Corp., отбелязвайки основен момент в състезанието на Китай за внедряване и популяризиране на 5G.

Експертите от телекомуникационната индустрия вярват, че технологията може да проправи пътя за значителен напредък в сектора като изкуствен интелект и автономно шофиране.

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии предостави лицензи в края на 2018 г. на трите държавни оператора в Китай за провеждане на 5G проучвания, но за първи път дава зелена светлина за пълно търговско разполагане на мрежите от ново поколение.

В съобщение, публикувано на уебсайта на министерството, Миао Уей каза, че министерството приветства чуждестранните предприятия да участват активно в китайския 5G пазар след издаването на лиценза.

Издаването на разрешителните идва в момент, когато Huawei Technologies Co Ltd, най-големият производител на мрежово оборудване в Китай, попадна под ограничения от Вашингтон, които възпрепятстват компаниите от САЩ да ползват продукти и услуги на компанията.

Законодателите във Вашингтон призоваха също така на Huawei да се забрани изграждането на вътрешните 5G мрежи за американски оператори, позовавайки се на съображения, свързани с националната сигурност. Те също така призоваха правителствата в други страни да направят същото.

Huawei казва, че няма официални връзки с китайското правителство и не представлява заплаха за националната сигурност.

В изявление, публикувано веднага след като Пекин обяви търговските лицензи, Huawei изтъкна напредъка си в разработването на 5G технологията.

Компанията заяви, че към днешна дата е подписала 46 търговски договора за изграждане на 5G в 30 страни, а от базовите 5G станции са доставили повече от 100 000 единици.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | телекоми | лиценз | 5G

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини