Китай изглежда се отваря за чужди производители на батерии

Правителството премахна ограничителните списъци, с които подкрепяше местните компании в експанзията им

10:09 24.06.2019
Китай отмени списъка си с препоръчителни доставчици на батерии, съобщи Министерството на индустрията днес, цитирано от Reuters. Това решение на практика отваря китайския пазар за навлизане на чуждестранни компании, произвеждащи акумулатори и батерии.

Китай, най-големият пазар за т. нар. нови енергийни превозни средства (NEV), е увеличил притока на инвестиции от южнокорейските производители на батерии LG Chem Ltd. и Samsung SDI Co Ltd. Заради очакванията за постепенна промяна на протекционистичната политика.

Списъкът, в който не бяха включени чуждестранни фирми, когато беше публикуван за първи път през 2015 г., за да стимулира местната индустрия, бе отменен в петък като част от реформите в управлението на правителството, съобщи министерството на своя уебсайт. Там не се посочват повече подробности.

Чуждестранните производители се оплакваха, че списъкът не насърчава конкуренцията и е свързан с щедри субсидии за избрани местни компании като Contemporary Amperex Technology (CATL) и BYD Co Ltd.
„Ние сме облекчени, че тези списъци се премахват, но не можем да сме сигурни дали китайското правителство е поело ангажимент да премахне субсидиите, докато“, заяви представител на чуждестранен производител на батерии, който отказа да бъде назован.

Китай вдигна стандартите си за NEV превозни средства, които отговарят на условията за субсидии и са намалили сумата, която предоставя на компаниите. Това според анализатори е част от плана на държавното управление да отреже сектора от субсидирането.

Ръстът в продажбите на NEV превозни средства се забави през последните месеци, след като се разрасна бързо последните години, именно заради щедрите субсидии.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | електрически коли