Китай налага допълнително мито за стоманата от ЕС и три азиатски страни

Антидъмпинговият данък, който ще варира до 103.1%, влиза в сила от утре

Снимка: БТА
Китай обяви, че ще наложи антидъмпингови мита върху някои стоки от неръждаема стомана, внесени от Европейския съюз, Япония, Южна Корея и Индонезия, пише Reuters. Налозите ще варират от 18.1% до 103.1% и ще се прилагат спрямо заготовките и горещо валцуваните плочи от неръждаема стомана. Според изявлението на китайското Министерство на търговията митата ще влязат в сила от утре.

Решението на Пекин за допълнителното облагане на вносната стомана от ЕС и трите азиатски страни идва след антидъмпингово разследване през юли миналата година заради внесено оплакване от китайската държавна компания за стомана Shanxi Taigang Stainless Steel.

„Разследващата агенция взе окончателно решение, че е имало дъмпинг на проверените продукти и че този дъмпинг е причинил съществени вреди на китайската индустрия”, гласи още становището на китайското търговско министерство.

Заготовките и горещо валцуваните плочи от неръждаема стомана се използват основно като суровина за производството на студено валцувани продукти от неръждаема стомана, а освен това се използват в корабостроенето, производството на контейнери, на продукти за железопътната, енергийната и други индустрии.

Китай, като най-големият в света производител на неръждаема стомана, през 2018 г. е създал общо 26.71 млн. тона продукти от тази суровина, което е с 2.4% повече, отколкото през предходната година. През 2018 г. азиатската страна пък е внесла 1.85 млн. тона продукти от неръждаема стомана – с 53.7% повече, отколкото през 2017 г.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | внос | Япония | Южна Корея | Индонезия | Европейски съюз | търговска война | мита | неръждаема стомана

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини