Китайският износ отчете значителен ръст през март, вносът потъва с много

През март експортът е нараснал с 14.2% в сравнение с миналата година, показват митническите данни

Китайският износ се възстановява през март, но вносът пада за четвърти пореден месец и то с все по-бързи темпове, пише Reuters. Според анализатори тези данни показват смесената картина на китайската икономиката, която изпитва проблеми заради търговската война със САЩ и липсата на достатъчно напредък при търговските преговори, които са към своя край.

Инвеститорите се надяват на повече признаци на икономическо възстановяване в Китай, за да намалеят тревогите относно забавянето на икономическия растеж, след като МВФ тази седмица понижи отново перспективата си за световната икономика през 2019 г.

Но китайските наблюдатели смятат, че ръстът на износа се дължи повече на сезонните фактори, отколкото на някакво преобръщане на глобалните тенденции при търсенето. Още преди да излязат данните имаше очаквания, че превозите ще скочат след дългите празници през февруари.

През март износът е нараснал с 14.2% в сравнение с миналата година, показват митническите данни от днес, което е най-големият ръст за последните пет месеца. Икономисти, анкетирани от Reuters, очакваха увеличение с около 7.3%, след като през февруари бе отчетен огромен спад от 20.8%.

В същото време вносът на Китай е паднал повече от очакваното, което предполага, че вътрешното търсене остава слабо. Импортът е намалял със 7.6% в сравнение с март 2018 г., което е по-лошо представяне спрямо осреднените очаквания на анализаторите за намаление с 1.3%.

Така търговският излишък на Китай към март е 32.64 млрд. долара, според изчисленията на Reuters, базирани на официалните данни.

Говорител на митническата служба е заявил, че очаква лек растеж както на износа, така и на вноса през второто тримесечие на 2019 г.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: китайски износ | иснос на Китай

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини