Китайският пазар е сред губещите в края на август

Юанът е слаб, доходността по китайските облигации в долари е отрицателна, анализаторите не знаят какво да очакват от централната банка

Снимка: БТА
16:06 30.08.2019
Август се оказа лош месец за инвестиралите в китайски активи, коментира Bloomberg. Курсът на китайския юан се понижи с почти 4%, отправяйки се към рекорден месечен спад. Беше премината дългогодишната граница от 7 юана за долар. Доходността по китайските облигации в долари стана отрицателна (-2.5%), превръщайки ги в най-губещия актив в индекса Bloomberg Barclays Global Aggregate.

Значителната ескалация на търговската война между САЩ и Китай, както и растящите опасения за здравето на световната икономика са в основата на пониженията през август, а сблъсъците в Хонконг допринесоха желанието на инвеститорите да рискуват да се стопи. Въпреки че днес акциите на компаниите се повишиха, след като Пекин даде знак, че няма веднага да отговори на последните повишения на американските мита върху вносни китайски стоки, прогнозата занапред остава мрачна. Някои анализаторите очакват нови поевтинявания на юана спрямо долара и останалите основни валути.

„Нямаме особено добри новини къде да се инвестират средства и хората търпеливо ще изчакат дали Китай и САЩ другия месец ще се върнат обратно на масата за преговори”, коментира Стивън Лонг, изпълнителен директор на компанията за инвестиционно банкиране UOB Kay Hian. „Увереността може да се подобри леко, ако преговорите продължат, въпреки че е малко вероятно да се постигне някакво споразумение в близко бъдеще”, добавя той.

Анализаторите се затрудняват да дешифрират намеренията на китайската централна банка. Въпреки че регулаторът през последните дни определи фиксинг на юана, по-висок от очакванията на анализаторите, курсът на юана все още в рамките на 10-сесийна губеща серия – най-дългата от 2015 г. насам. Големите понижения в курса на китайската валута доведоха до предположения, че властите в Пекин използват слабостта на валутата, за да смекчат икономическото въздействие на новите американски мита.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: облигации | акции | Китай | САЩ | доходност | тарифи | търговска война | мита | китайски пазари

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини