Китайският топ производител на чипове изостава с години от конкурентите

Пекин е амбициран да догони лидерите в сектора и да се еманципира от чуждите производители

Снимка: Pixabay
Най-големият търговски производител чипове в Китай изостава с години от конкурентите си по отношение на новите технологии в сектора, казват анализатори, цитирани от CNBC. Оценката идва на фона на опитите на втората по големина световна икономика да преодолее пропастта в сферата с лидерите от САЩ, Южна Корея и Тайван, увеличавайки възможностите за еманципация от тях, докато междувременно тече търговската война с Вашингтон. 

Говорейки за производство на чипове в Китай, анализаторите визират корпорацията 
Semiconductor Manufacturing International (SMIC). Към момента компанията прави компоненти, проектирани от други играчи. Амбицията ѝ е да си съперничи с лидери на пазара като Samsung и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Китайското правителство вече определи полупроводниковия бизнес като стълб в плана „Made in China 2025, инициатива за стимулиране на производството на продукти с по-висока стойност. Властта инвестира милиарди долари, за да постигне целта си до 2025 г. страната да произвежда 70% от необходимите чипове. 

Тук трябва да се посочи и геополитическата ситуация, в рамките на която преди месеци САЩ застрашиха доставките на ключови компании като Huawei, ограничавайки възможностите им да купуват американски продукти. Случилото се за пореден път фокусира вниманието на Пекин върху укрепването на вътрешната чип индустрия. 

SMIC се кани да оповести финансовите си резултати за второто тримесечие по-късно през седмицата. Това е повод за анализаторите да изтъкнат, че най-големият производител на чипове в Китай все още е далеч зад конкурентите си. „SMIC все още е няколко години зад лидера в индустрията с ограничено подобряване на рентабилността“, коментира през май тайванската аналитична компания Fubon Research. 

Експертите обясняват, че SMIC едва сега започва да произвежда 14-нанометров чип. Компоненти с такива размери Samsung и TSMC правят от няколко години насам. Нещо повече, те вече произвеждат 7nm чипове, които освен, че са по-малки, са и по-мощни. Аналитичната компания China Renaissance изчислява, че SMIC е на около 17 тримесечия зад TSMC, когато става въпрос за 14nm и 16nm чипове.

Ако китайските производители не са в състояние да предложат най-новите чипове, това означава, че компании като Huawei, които проектират свои собствени полупроводници, трябва да се обърнат към конкурентите. Пример за това е серията „Kirin“ процесори на Huawei, които компанията внедрява в своите смартфони – те са със 7nm дизайн и са произведени от TSCM.

Производството на полупроводници изисква големи инвестиции и талантливи хора с необходимия опит. Китайските компании трябва да се справят с тези предизвикателства, ако искат да напреднат. 

Стесняване на пропастта

Някои анализатори вярват, че SMIC има шанс да настигне конкурентите и това може да стане благодарение на редица фактори. Една от причините, според China Reniassance, е, че темпът на смаляване на чиповете се забавя. Това би позволило на SMIC да стопи разликата. 

Наред с това в редиците на SMIC от 2017 г. насам е Лиан Монг Сонг, бивш председател на научно-изследователската и развойна дейност в TSMC, а сега сред председателите на китайския играч. От появата му в борда SMIC значително е подобрила технологичното си представяне, изтъкват наблюдатели. 

Не е за подценяване и фактът, че най-големият конкурент на SMIC – тайванската TSMC, неотдавна се сблъска с проблеми, които биха могли да подпомогнат китайската компания. През януари линия за чипове на TSMC бе замърсена с химикал и това наруши производството. 

Търговската война със САЩ и амбициите на Пекин да стимулира чипо-производството в страната също биха могли да помогнат за тласък в развитието на SMIC. 

В момента едва 16% от полупроводниците, използвани в Китай, се произвеждат в страната, а само половината от тях излизат от китайски фирми, сочи доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания. Има признаци обаче, че съотношението може да се промени.

Китайският производствен капацитет за полупроводници расте най-бързо в света, според отрасловия орган SEMI. Експерти обаче са на мнение, че Китай няма да преодолее разликата с други държави поне още едно десетилетие. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | производство | конкуренция | чипове | производител на чипове | полупроводници

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини