Климатичните промени крият рискове за $1 трлн. и бизнес възможности за $2 трлн.

Това сочат резултатите в допитване с участието на гиганти като Microsoft, Apple, JP Morgan Chase и Visa

Снимка: Pixabay
Климатичните промени вероятно ще струват на най-големите публични компании в света близо 1 трлн. долара през следващите пет години, пише CNN. Това обаче означава и огромни възможности за нови продукти и услуги за намаляване на екологичните щети, които се очаква да струват много повече. 

Проучване, публикувано във вторник от благотворителната организация CDP, показва, че нарастващото търсене на продукти с ниски емисии и промените в потребителските предпочитания могат да генерират над 2 трилиона долара за водещите фирми.

В допитването на CDP са се включили почти 7000 компании, в това число Microsoft, Apple, JP Morgan Chase и Visa. Отговорите им са събрани през 2018 г.  

80% от най-големите компании очакват климатичните изменения да доведат до големи промени, включително до екстремни природни условия. Някои фирми обаче все още не са проучвали въпроса, показват резултатите. 

„Колективният отговор на климата е по-спешен от всякога и е ясно, че корпоративните действия не могат да бъдат забавени“, заяви Николет Бартлет, директор по изменението на климата в CDP. Според нея е изключително окуражащо, че компаниите съобщават, че потенциалната стойност на климатичните възможности далеч надхвърля разходите. 

215 от най-големите компании остойностяват финансовите рискове на около 970 млрд. долара. Междувременно 225 фирми съобщават за бизнес възможности, свързани с климата на стойност 2.1 трлн. долара. Сред потенциалните опции за нови приходи са електрически превозни средства и възобновяемите източници на енергия.

Разликата между разходи и възможности означава, че инвеститорите трябва да очакват „значителна промяна в благоприятните за климата продукти и услуги от най-големите световни компании“, според CDP.

По-рано доклад на ООН предупреди, че светът има само 12 години, за да предотврати климатична катастрофа и призова за „бързи, всеобхватни и безпрецедентни промени във всички аспекти на обществото“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компании | климат | бизнес | рискове | иновации | възможности | климатични промени

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини