Кметът на Лондон иска да наложи таван на наемите

За целта обаче е нужна промяна на правомощията му

Снимка: Twitter профил Садик Хан
Кметът на Лондон Садик Хан призова за нови правомощия, предназначени да наложат контрол върху наемите в столицата на Великобритания. В доклад, обявен в петък, Хан казва, че е необходимо да се извърши „фундаментално преразглеждане“ на частния сектор, който отдава жилища под наем в Лондон.

Кметът иска да бъдат поставени ограничения на съществуващите нива на наемите, "универсален регистър на наемодателите" и частна комисиона за наемане, която да определя как постепенно да се намалят наемите. 

Хан твърди, че цената за наем на апартамент с една спалня в Лондон вече е по-висока от средната цена за тристайната къща във всеки друг район на Англия.

В доклада се посочва също, че 40% от лондончани сега наемат от частни собственици, в сравнение с едва 18% през 1990 година.

Хан, член на опозиционната лейбъристка партия, призна, че за разлика от други кметове по света, той не е имал „никакви правомощия над частния сектор наемодатели“ и всяка промяна би изисквала подкрепата на централното правителство.

Въпреки това предложението може да попадне на първо препятствие, тъй като министърът на жилищното строителство на Великобритания Джеймс Брокеншир, член на управляващата Консервативна партия, вече заяви, че ще се противопостави на контрол върху наемите. 

А в свой туит в петък членът на консервативната партия и председател на комитета за планиране на Лондонската асамблея Андрю Боф описа плана като „опит да се отвлече вниманието от ужасния опит на Хан по отношение на жилищата“.

Онези, които се противопоставят на контрола върху наемите, твърдят, че разходите за частните собственици се увеличават, принуждавайки ги да напуснат сектора, като допълнително намалят предлагането и увеличават наемите.

В Германия местното правителство на Берлин ще замрази цените на наемите за пет години, започвайки от 2020 г. Депутатите посочиха като мотив 129% увеличение на цените на наемите в рамките на едно десетилетие.

В Ню Йорк и някои други региони в САЩ също съществува контрол на наемите и изисквания към наемателите.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | цени | Лондон | наеми | жилища | таван | Садик Хан

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини