„КМС“ ще разчита на екипа и традициите си

Компанията запазва присъствието си в сферата на енергетиката

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Инж. Теодор Осиковски е магистър с професионална квалификация „Машинен инженер” от ТУ-София и докторант на университета. Специализирал е „Международни икономически отношения и митническа политика” в Института за следдипломна квалификация на УНСС.

Професионалната му кариера в областта на енергетиката започва от „Централна Енергоремонтна База” АД София, където последователно е член на Съвета на директорите, председател на съвета и прокурист. От 2000 г. е член на Съвета на директорите на „Енергоремонт Холдинг” АД, от 2004 г. е изпълнителен директор, а от 2007 г. – главен изпълнителен директор и член на Управителния съвет.

През 2017 г. контролният пакет акции на „Енергоремонт Холдинг” АД е продаден на холандската компания „Дитсманн”, което води до преименуване на новата структура в „Дитсманн Енергоремонт Холдинг“ АД. До 2018 г. дружеството продължава да бъде управлявано от инж. Теодор Осиковски.

Чрез своята инвестиционната структура „Евро Техноконсулт” през 2019 г. прибавя към своето портфолио новото енергийно дружество „КМС” ЕООД.


- Г-н Осиковски, разкажете малко повече за новата компания „КМС“.

- Компанията от три седмици е с ново име – „КМС“, и това ще е името, под което ще я развиваме. Сменихме старото име, което беше „Комос“, за да е ясно откога нашият екип и новият мениджмънт започва активно да работи. Това е идеята зад преименуването. А и това е фирма с дългогодишна история – създадена е през 1990 г., редно е да се отбележи промяната в нейната структура, тъй като ще се развиват и нови направления в нейната дейност, с нов мениджмънт и собственик.

- Какво се променя в дейността на старата компания?

- Запазваме присъствието ѝ в сектора на енергетиката и най-вече това, заради което е била създадена - работата и в атомната електроцентрала АЕЦ „Козлодуй“, където е работела по плановите годишни ремонти на всички блокове - от I-ви до VI-и, а в момента – на V-и и VI-и блокове. Освен тази традиционна дейност и електромеханичната част, ще добавим и много от монтажните дейности и дейностите, които са специфични за по-голямата енергетика като ТЕЦ-овете и минно оборудване. Какво е ценното и новото в компанията? Това са хората, които са работили близо 20 години в старата компанията и имат огромен опит в сферата на енергетиката. Целият този екип всъщност вече е част от мениджмънта на „КМС“, като се започне от счетоводния екип, юридическия, търговския отдел – всички тези хора продължават да правят това, което са правили през последните години и са го правили успешно.

- Така следва и логичният въпрос, ще наемате ли нови хора?

- Естествено. Това зависи от развитието на компанията и от новите поръчки, които се надявам да осъществим. Само за няколко месеца компанията успя да подпише договори за доста сериозни суми и продължава със своето активно участие в публичния сектор. Това става постепенно. Първо трябваше да се обособим като екип, да се презентираме, да стане ясно кои са новите мениджъри и какво смятат да правят, в какви насоки се развиват, за да могат възложителите да разберат кои са хората срещу тях. Смятам, че доверието го има и от тук нататък се надявам да бъде по-лесно.

- Какви са фокусът и планове на компанията?

- Като първа стъпка трябва да стабилизираме компанията, тъй като когато я придобихме, тя беше в сравнително недобро финансово състояние и това беше идеята зад нашата намеса. Използваме нейното ноу-хау, нейните референции и вкарваме финансов ресурс, нов мениджмънт, нови хора с познания и възможности. Освен финансова стабилност, трябва да утвърдим доверието в партньорите си и най-вече на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Целим се и в увеличаване на нашето присъствие там. Надяваме се да се развие освен традиционната дейност и други направления, защото смятам, че имаме компетенцията да работим.

Следващата наша цел е транспортната инфраструктура, където също имаме опит  по електрическата част на  разширението на метрото в София. Искаме да развиваме компанията многопластово, а и тя всъщност това е правила – развивала е електрическа част, само че като локална компания. Ние се целим да я разгърнем и да добавим по-голям брой възложители и дейности.

- В този ред на мисли, смятате ли да се включите в проекта АЕЦ „Белене“?

- Компанията вече е позиционирана в сектора и има тези знания и умения на площадката на съществуващата атомна електроцентрала и дава много предимства пред други колеги, които, разбира се, тепърва ще трябва да минават този път. Имаме обучение на персонал, достъп, сигурност, умение, компетенция, работа в режима, в който те работят и това го правим ежегодно и преди започване на всеки планов годишен ремонт. Това ни дава необходимите предимства - познаваме технологичното оборудване и можем да влезем като фирма със самочувствие и необходимите знания в такъв проект. Въпросът е той да стартира.

- С колко човека смятате да увеличите екипа с оглед на това какви проекти предстоят?

- Компанията в момента е в непрекъсната динамика на назначаване и освобождаване. Тя е имала своите затруднения през последните години, както финансови, така и административни. Приблизително около 80 човека работят в момента при нас. Целите ни по отношение на присъствието ни и на това какъв тип дейности и задачи ще изпълняваме, са зададени и планираме плавно нарастване на екипа двойно – около 150 човека, които да бъдат на място на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това е съвсем нормално. Естествено че в момента вече с тази силна административна поддръжка, с финансовите възможности, които се подсигуряват на компанията, с поддръжката на нашите партньори от банките, тя стъпва на по-здрава основа, ще има повече капацитет и ще бъде съвсем нормално да постигне по-високи нива. Ние ще върнем компанията към тези нива, на които тя е работила.

- Каква беше инвестицията в придобиването на компанията?

- Тя е многопластова. Придобиването на компанията е едно, разсрочването на нейните задължения е друго, покриването на задължения към държавни институции. Когато успеем да изчистим миналите задължения и стъпим здраво, тогава ще стане ясен точният размер на инвестицията, но със сигурност не е малък.

- А бъдеща инвестиция, която планирате?

- Това, което трябва да се случи е да се приключат старите договори, да се изчистят всички задължения и да се мине в нормален инвестиционен процес. А той е не само в хората, а в машини, съоръжения, обновяване. Най-голямата инвестиция на „КМС” в момента е в екипа от професионалисти, с които ще развиваме компанията.

- Какви са предизвикателствата пред енергийния бизнес?

- Ние продължаваме да правим това, което сме правили през последните години. Аз съм в този бизнес от 1997 г., а в момента просто сме сменили бюрата и продължаваме да работим. Личните предизвикателства са такива, каквито са били винаги, няма резки завои.

В сектор „Енергетика“ предстоят нови задачи. Виждате, че заработи ТЕЦ "Варна", надяваме се там да започне сериозна инвестиция, тъй като това е нова мощност, която се развива по нов начин. АЕЦ „Белене“ е голям проект, надявам се да стартира съвсем скоро и строителството на новия газопровод. Бизнес и възможности има и смятам, че нашата компания „КМС” ще намери своето място в него.

- Участвали сте в строителството на столичното метро. Планирате ли да се включите в проекта и през следващия програмен период, ако страната получи финансиране?


- Следим плановете на Столична община и смятаме, че имаме добра компетенция и добра визитка пред възложителя „Метрополитен“. Това е нещо, по което съвсем спокойно можем да продължим да работим.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Белене | Енергоремонт | Теодор Осиковски | КМС