Кое прави трюфелите скъп деликатес

Колкото по-дълго трюфелите са извън земята, толкова по-бързо губят своя аромат

Снимка: Pixabay

Трюфелите са редки, годни за консумация подземни гъби или грудки. Те са подобни на гъбите, но се различават от тях по това, че са подземни и растат на тъмно, докато гъбите растат извън земята. В света има различни видове трюфели, като най-известните са зимно бяло, зимно черно, мускатно черно, мускусно черно, китайско черно, химайалйско черно, лятно черно, есенно черни и бели трюфели. Не всички трюфели си струва да се опитат, тъй като някои видове нямат никакъв вкус, съобщават от foodpanda. 

Трюфелите са скъпи по няколко причини. Първо, те не са нещо, което хората лесно могат да засаждат, да фермират или да събират реколта - те са диви и придирчиви за това къде растат. Трюфелите обикновено процъфтяват на места, където има влага в топли дни и студени нощи. Те също предпочитат отглеждането на някои видове дървета, включително дъб, бор и лешници. Италианските и френските провинции са особено популярни места за отглеждане, но някои видове растат и в северозападната част на Тихия океан и в Австралия. Те също растат бавно, имат къси сезони и не издържат дълго.

В действителност, според някои съобщения, отнема от четири до шест години, за да могат някои видове трюфели да порастнат. Откриването им също не е лесна задача. Когато трюфелите узряват те освобождават миризливи съединения, които привличат свине и обучени кучета. Това помага на хората да изкопаят трюфелите, което ги прави толкова скъпи.

Най-скъп е белият трюфел. По-достъпният сорт са черните трюфели, защото имат по-дълго време на съхранение, замразяват се и са по-малко редки от другите видове. Интересен факт е, че колкото по-дълго трюфелите са извън земята, толкова по-бързо губят своя аромат. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: деликатес | foodpanda | трюфел

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини