Кои държави са приели най-много бежанци

Броят на бежанците е достигнал рекордните 70 милиона души през 2018 г.

Снимка: Pixabay
Канада изпревари САЩ като водеща в света страна домакин на официално разселени бежанци през 2018 г., според статистиката, изготвена от ООН. Констатациите бяха публикувани като част от годишния доклад за Глобалните тенденции на Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR), според който повече от 70 милиона души са били принудени да напуснат домовете си поради насилие или преследване.

ООН заяви, че 92 400 бежанци са били официално презаселени в 25 страни, според официалната държавна статистика, предоставена на агенцията. Канада е приела 28 100 души, повече от всяка друга нация, докато Съединените щати остават на второ място с 22 900. САЩ имат население от около 329 милиона, докато населението на Канада е около 37 милиона души.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се опита да затегне правилата по отношение на търсещите убежище, които искат да се установят в САЩ. Президентът нарече американската програма за убежище "измама" през април, твърдейки, че през нея в страната влизат лоши и жестоки хора.

Откакто Тръмп встъпи в длъжност, намалява броят на бежанците, които са се презаселили в САЩ, показват данните на ООН. През 2017 г. - първата година от мандата на Тръмп - САЩ официално са презаселили 33 400 бежанци - 65% спад спрямо предходната година, според доклада за бежанците от 2017 г.

Канадският премиер Джъстин Трюдо обаче възприе политика на отворена имиграция и презаселване на повече бежанци в Канада.

Относно бежанците, пребиваващи на територията на чужди страни, за пета поредна година начело на подреждането е Турция, която е приела 3,7 милиона души на територията си. Следват Пакистан (1,4 милиона), Уганда (1.2 милиона), Судан (1.1 милиона) и Германия (1.1 милиона).

Повече от 70 милиона души са били принудени да напуснат домовете си поради насилие или преследване, се казва в доклада на ООН, а световната мигрантска криза е довела до нарастване на броя на бежанците и разселените лица.

Преселеното население в света сега е почти двойно повече от преди десет години и включва приблизително 13,6 милиона души, които са напуснали домовете си през 2018 г., според годишния доклад на Агенцията за бежанците на ООН. Това е увеличение от 2.3 млн. спрямо предходната година и включва 25.9 млн. бежанци - също най-високият брой, регистриран досега.

Като цяло, средно 37 000 души са принудени да напуснат домовете си всеки ден, се казва в доклада, а един на всеки 108 души на планетата вече е преселен.

Повече от две трети от бежанците са от само пет държави: Сирия, Афганистан, Южен Судан, Мианмар и Сомалия. Още 41,3 милиона души по света са били разселени в рамките на собствените си страни, а 3,5 милиона са записани като търсещи убежище.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Канада | държави | ООН | бежанци | заселване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини