Кой е по-богат - Рокфелер или Безос

Един различен метод за изчисление прави сравнението

Джон Д. Рокфелер и Джеф Безос
Джон Д. Рокфелер и Джеф Безос
Снимка: Снимки - Wikipedia и Amazon
Джеф Безос, най-богатият човек в света, има 117 млрд. долара. Наследницата на L'Oréal SA Франсоаз Бутанкур-Майерс, най-богатата жена на планетата, има 54 милиарда долара. Но как се сравняват техните богатства с тези на най-богатите хора в миналото? 

Има хора, които биха могли да претендират, че са били по-богати от днешните най-богати. 

Джон Д. Рокфелер е направил около 1,5 милиарда долара в кариерата си, според данни от New York Times през 1937 г. - около 26 милиарда долара в днешни долари. Той е считан за първият милиардер в долари в света.

По-добро сравнение, казва Самюел Уилямсън, икономист, който изчислява богатството на сайта си measuringworth.com, може да бъде чрез метода на "относителното производство", или съотношението на богатството към брутния вътрешен продукт на страната. 

Богатството от 1,5 милиарда долара на Рокфелер е било около 1,6% от икономиката през 1937 г. Ако днес той притежава същия процент, неговото състояние ще бъде почти тройно на това на Безос, пише "Блумбърг".  Или по-точно - 331 млрд. днешни долара.

По същия метод богатството на Андрю Карнеги (1835-1919) в днешни пари би било 321 млрд. долара - т.е също доста над това на Безос.

А Корнелиус Вандербилт (1794-1877) - друг американски магнат от миналото, днес би имал 238 млрд. долара.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | сравнение | Джеф Безос | Джон Д Рокфелер

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини