Колко пари от субсидии трябва да върне всяка партия

Най-много пари е надвзела партия ГЕРБ, но днес средствата бяха възстановени на бюджета

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
16:47 25.06.2019
Министерството на финансите публикува списъка на партиите, които трябва да върнат пари на бюджета от надвзети субсидии в периода 26.05.2016 г. до 31.03.2019 г. Общата сума за възстановяване е 14.46 млн. лв., разпределена между 39 партии. Като най-голяма партия ГЕРБ трябва да върне най-много. Днес, по нареждане на премиера Бойко Борисов, парите са били възстановени на бюджета.

Промените в Закона за политическите партии бяха обнародвани днес в Държавен вестник. Те разпределят държавната субсидия само спрямо действително получените гласове за всяка партия или коалиция, преминала съответния праг – 1% в първия случай и 4% във втория. Досега Министерството на финансите превеждаше парите, като смяташе всички получени гласове за всички партии, а в последствие парите се разпределяха само на правоимащите партии и коалиции.

Все още не са приети промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., внесени от ГЕРБ, които предвиждат субсидията за партиите да падне от 11 на 1 лев. Днес партньорите в управляващата коалиция решиха да обсъждат новия размер на субсидията поне до края на юли и се надяват до 1 август измененията да бъдат гласувани в Народното събрание.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: субсидии | партийни субсидии | субсидии за партиите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини