Константинов: Всяка система може да се пробие, въпросът е да не е „левашки“

Хакерската атака срещу НАП показва липсата на системен подход при киберзащитата

Всяка система може да бъде пробита, въпросът е „да не бъде пробита левашки“. Това каза проф. Михаил Константинов в ефира на bTV тази сутрин. По думите му, нападението срещу сървър на Националната агенция по приходите (НАП), което доведе до изтичането на данни за милиони българи, е „сравнително левашки пробив“.

Що се отнася до хакерите, Константинов коментира, че те често се самозабравят и в желанието си да демонстрират колко са гениални допускат елементарни грешки. 

Експертът обърна внимание на вероятността да не са правени скорошни тестове. Според него изводът в случая е, че няма системен подход към защитите. „Всеки си защитава системите, както си иска, а те се оказват уязвими и ако сега не си направим организационни изводи, ще бъде жалко“, каза Константинов.

Той обясни още, че изтичането не е от архивите на приходната агенция. „Проникнато е в един от сървърите, където е имало най-различни работни файлове на служители“, каза Константинов, който е председател на Съвета на директорите на държавната компания „Информационно обслужване“, която отговаря за архивите на НАП. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | лични данни | Михаил Константинов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини