Кристалина Георгиева сред имената за шеф на МВФ

Новият директор ще бъде избран наесен

Снимка: Twitter профил
07:48 05.07.2019
Името на Кристалина Георгиева попадна сред потенциалните кандидати за директор на Международния валутен фонд, веднага след като настоящият директор Кристин Лагард беше номинирана за следващ председател на Европейската централна банка.

Георгиева, която сега е директор на Световната банка, беше сред потенциалните кандидатури за лидерските постове в ЕС, но не получи достатъчно подкрепа.

"Нито един източноевропеец не получи висок пост в ЕС, така че Кристалина Георгиева, изпълнителен директор на Световната банка, би била в силна позиция. Високо уважаван служител, тя е работила на висши длъжности в международни организации през последното десетилетие", пише "Файненшъл Таймс", коментирайки възможните предложения за шеф на МВФ.

Изданието коментира и други възможни кандидатури.

Марк Карни, който притежава както ирландски, така и британски паспорти, както и канадско гражданство, се счита за отлично приет от финансовите министри и управителите на централните банки и ще се оттегли като губернатор на Bank of England в края на януари догодина.

Карни е възприеман като надежден кандидат в европейските столици. Висш служител в Париж заяви пред ФТ, че „нищо не може да го спре, ако бъде подкрепен от европейците“.

Друг възможен европейски кандидат е Марио Драги, настоящият президент на ЕЦБ, който просто може да размени позицията си с тази на Лагард. Според изданието обаче, 71-годишният италианец е над максималната възрастова граница за позицията и някои от близките му изразяват съмнения дали се интересува от подобно предложение.

За разлика от него, желание за поста е изразил Джордж Осбърн, бивш финансов министър на Великобритания, който е казал пред свои близки, че има предвид позицията шеф на МВФ.

Други европейци, които биха могли да потърсят номинация, са Александър Стъб, бивш министър-председател на Финландия и вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, и Франсоа Вилрой де Гало, ръководител на Banque de France.

По традиция директорът на МВФ е европеец, докато директорът на Световната банка е американец, или се посочва от САЩ.

Правилата на конкурса ще бъдат обявени, след като Лагард бъде потвърдена за позицията в ЕЦБ, вероятно до началото на есента и със сигурност от Европейския съвет в средата на октомври - изискват от държавите да номинират кандидати. След това изпълнителният съвет на МВФ ги съкращава до списък от трима за интервюта, преди да направи своя избор, уточнява ФТ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МВФ | Кристалина Георгиева | директор | Кристин Лагард

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини