КЗК обясни проблема с компаниите при държавното саниране

Регулаторът не е открил политически чадър над картела

09:47 02.07.2019
Липса на конкуренция при определянето на цените е бил проблемът, който Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила сред над 30 компании, участвали в Националната програма за саниране. Това обясни директорът на дирекция „Антитръст и концентрации” към КЗК Ирина Тагаринска в ефира на bTV.

Тя каза още, че проверката на КЗК е дошла след сигнал от кмета на община Търговище Дарин Димитров. Впоследствие е било установено, че схемата е действала на територията на общините Търговище, Пловдив и Гоце Делчев. Според КЗК, в трите картела участват 33 фирми.

„След проверка на място в три офиса на фирми от тръжната процедура установихме още фирми, които правят обследвания. Дружествата имат право да възразят и да бъдат изслушани в открито заседание на Комисията”, каза Тагаринска.

По думите ѝ с първите десетина дружества, които са избрани по критериите на възложителя, се сключва рамково споразумение и на втория етап от конкурса възложителят предоставя покани за разпределяне на обектите.

„Те не са се конкурирали ценово, разпределили са кой ще участва за конкретния обект, като съответния участник дава максималната цена по рамковото споразумение”, посочи експертът.

Тагаринска заяви, че три дружества са съдействали на КЗК по време на разследването и в замяна на това ще получат намаляване на санкцията. Тя допълни, че това е прецедент в работата на Комисията. „Санкциите са до 10% от общия оборот на предприятието за предходната година. Трите картела са си действали на територията на съответните общини, нямаме данни за национално ниво”, обясни тя.

КЗК обаче не е открила доказателства за политически протекции над трите картела.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: КЗК | картел | Комисия за защита на конкуренцията | държавно саниране | Национална програма за саниране | Ирина Тагаринска

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини