КЗК започва „задълбочено проучване“ на сделката между „Еврохолд“ и ЧЕЗ

Решението на регулатора означава, че одобрението може да бъде получено до края на годината, ако въобще бъде дадено

Снимка: Еврохолд
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва „задълбочено проучване“ за намерението на „Еврохолд България“ АД да придобие активите на CEZ в България. Това значи, че регулаторът може да не излезе с решение до 25 дни, както очакваше ръководството на финансовия холдинг. Стандартната ускорена процедура трае до един месец, а задълбочената може да продължи до 4 месеца.

Вчера Кирил Бошов и Асен Христов, основни акционери в „Еврохолд България“, обявиха, че се надяват да получат регулаторните одобрения от КЗК и КЕВР до края на годината и в началото на следващата да е финализирана сделката по придобиването на седемте дружества от групата на ЧЕЗ.

Пред Economic.bg от „Еврохолд“ коментираха само, че решението на КЗК е дадено за анализ на екипа от български и европейски специалисти по конкурентно право.

В мотивите към решението си КЗК посочва, че започва „задълбочено проучване“ въз онова на представената информация и доказателства по преписка КЗК-822/2019 г., с която страните по сделката отправят искане за одобрение. Анализът на регулатора обаче е показал, че концентрацията би довела до конгломератни ефекти на застрахователния пазар и в електроенергийния сектор.

Обединяването на дейностите и ресурсите на две големи икономически групи („Еврохолд“ и ЧЕЗ – бел. ред.), опериращи на дефинираните съответни пазари, би се отразило съществено и на техните пазарни позиции. Подобна концентрация ще създаде значително предимство на участниците в сделката с оглед наличието на сериозни финансови изисквания към търговците на свободния пазар на търговия с електрическа енергия и по-конкретно предоставяне на обезпечения под различна форма, вкл. застраховка-гаранция, се казва в мотивите към решението.

Припомняме, че миналата седмица чешката CEZ излезе с позиция, че ако и този път държавата в лицето на КЗК не позволи продажбата на българските активи на компанията, тя повече няма да търси нов купувач.

От „Еврохолд“ вчера, по време на представянето на Стратегията за развитие на енергийното дружество след неговото придобиване, заявиха, че дори да не получат разрешение от КЗК, те ще продължат да имат интерес към енергийния бизнес и ще опитат да придобият бизнеса на CEZ в Румъния и на други пазари на Балканите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЧЕЗ | Еврохолд | сделка за ЧЕЗ | регулаторно одобрение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини