Лондонската борса отхвърли офертата на конкурента си от Хонконг

Отказът обаче може да доведе до агресивно придобиване от страна на HKEX

Снимка: БТА
Лондонската фондова борса (LSE) официално отхвърли предложението за поглъщане от страна Хонконгската борса (HKEX), съобщава Bloomberg. Според ръководството на LSE в офертата, на стойност 32 млрд. паунда, има „основни недостатъци“.

Бордът на 300-годишната британска борса, която в момента работи по собствена сделка за закупуване на доставчика на данни Refinitiv на стойност 27 млрд. долара, обяви, че в офертата на HKEX има проблеми в „стратегията, доставчиците, формата на разглеждане и стойността“.

„LSE остава ангажирана и продължава да отбелязва добър напредък по отношение на предложението си да придобие Refinitiv“, казва компанията в свое изявление. HKEX заяви, че поглъщането ще се случи, само ако LSE прекрати сделката си с Refinitiv и че може да стане враждебно, ако Бордът не се съгласи.

Акциите на LSE се повишиха с 1.6% след обявяването на информацията. В сряда книжата на компанията скочиха с 16% заради обявлението, че HKEX иска да създаде англо-азиатски борсов гигант. Но после акциите поевтиняха заради, тъй като анализаторите смятат, че за LSE сделката за Refinitiv е много по привлекателна.

Британското правителство има силата да блокира сделката, като използва за основание високия обществен интерес. В сряда правителството заяви, че LSE е „критично важна част от финансовата система на Великобритания“ и че ще бъдат проучени внимателно детайлите на транзакцията.

Директорът на LSE Дейвид Швимер беше изненадан по-рано тази седмица, когато изпълнителният директор на HKEX Чарлз Ли посети борсата в Лондон, за да каже, че иска да я купи.

И двете фирми участваха в сделките за борсови сливания през последните години, като LSE се провали в последния си опит преди две години да се комбинира с Deutsche Boerse AG. HKEX придоби Лондонската метална борса през 2012 г. за 1.4 млрд. паунда.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Хонконг | LSE | Лондонска борса | Хонконгска борса

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини