Люксембург може да стане първата държава в ЕС, легализирала напълно канабиса

Това е залегнало в управленската програма на правителството

Снимка: Pexels
Люксембург може да стане първата държава от ЕС, която напълно легализира канабиса.

В интервю за Politico министърът на здравеопазването на страната Етиен Шнайдер потвърди плановете на своето правителство да легализира производството и консумацията на канабис за развлекателни цели, като същевременно призова другите европейски страни да направят същото.

„Тази политика по отношение на наркотиците, която провеждахме през последните 50 години, не работи“, заяви Шнайдер пред изданието. „Забраняването на всичко го направи просто по-интересно за младите хора.“
„Надявам се всички да имаме по-откровено отношение към наркотиците“, добави Шнайдер, като се позовава на други страни от ЕС.

Според Европейския център за мониторинг на лекарствата и наркоманиите, всички държави-членки на ЕС понастоящем третират притежаването на канабис за лична употреба като престъпление.

Докато все повече държави от ЕС легализират медицинския канабис, пълното легализиране на канабиса с развлекателна цел би било първо - дори в Холандия той се „понася“, а не всъщност е легален.

Плановете за легализиране на канабиса бяха неразделна част от коалиционното споразумение 2018-2023 на настоящото правителство на Люксембург.

"Основните цели ще бъдат декриминализиране или дори легализиране при определени условия, производството на национална територия, както и закупуването, притежаването и консумацията на развлекателен канабис за лична употреба на възрастни жители", се казва в споразумението.

В документа се споменават и други цели, включително „дистанциране на потребителите от незаконния пазар, намаляване на психологическите и физическите опасности, свързани с него, и борба с престъпността на ниво предлагане“.

Освен това коалиционното споразумение предвижда "създаването на национална верига за производство и потребление под контрола на държавата, предназначена да гарантира качеството на продукта".

„Приходите от продажбата на канабис ще бъдат инвестирани предимно в превенция, осведоменост и грижи в широката зона на зависимост“, се казва в споразумението.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Люксембург | легализиране | канабис

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини