Макрон обяви създаването на Френски космически сили

Новата команда ще е част от военновъздушните сили на Франция

Снимка: БТА
Френският президент Еманюел Макрон обяви в събота създаването на национални космически сили. Новината той съобщи по време на реч в навечерието на националния празник на страната, предава Reuters. 

Говорейки пред военна аудитория във френското министерство на отбраната в Париж, президентът добави, че новата команда ще бъде част от военновъздушните сили на Франция.

Предвидените инвестиции все още не са определени. 

По думите на Макрон космическата команда ще бъде създадена през следващия септември. Целта е „да се гарантира развитието и укрепването на нашите космически възможности“, каза френският държавен глава. 

Още през миналата година военният министър на Франция Флоренс Пари обяви ангажимент да даде на страната стратегическа космическа автономия на фона на нарастващата конкуренция в сектора. 

Във френската военна програма за 2019-2025 г. има заделени 3.6 милиарда евро разходи за инвестиции и обновяване на френските сателити.

Междувременно НАТО се стреми да признае космическото пространство като военна област още през тази година, казаха четирима висши дипломати през юни. САЩ също обявиха създаването на нова „Космическа сила“ като шести клон на военни сили в страната до 2020 г. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Франция | Космос | военни | Еманюел Макрон | космически сили

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини