Малък град в Сицилия продава къщи за 1 евро (снимки)

Мусомели има около 11 000 жители, но много имоти са изоставени

Малките градове в Италия може и да са по- живописни за почивка от туристическите центрове като Рим и Венеция, но те се борят да задържат жители. В цялата страна старите селища и селски махали са се заели да продават изоставените си имоти за едно евро или по-малко пари, с надеждата да увеличат населението си.

Една от най-големите от тези програми сега се провежда в Мусомели, южен град в Сицилия, който е само на няколко часа от Неапол и крайбрежието на Амалфи. Местната община продава 100 изоставени имота онлайн (няколко от които вече са закупени), а други 400 се очаква да се присъединят към програмата в близко бъдеще.

Въпреки че много от имотите се нуждаят от обновяване, самият град има много местен чар. В допълнение към древните църкви, византийските пещери и средновековния замък, Мусомели може да се похвали с кулинарни деликатеси като висящо сирене caciocavallo и хляб, изпечени в печки на дърва.Градът също се намира на около 2500 метра над морското равнище, така че не е заплашен от голямо наводнение.

Мусомели има около 11 000 жители, но много от домовете му са изоставени, тъй като хората се преместват в градските райони.Много от изоставените къщи обаче се нуждаят от сериозни ремонти. Местните власти са изчислили, че ремонтът може да струва около 7500 долара на кв. фут. Допълнителните разходи като нотариални и секретарски такси възлизат на между 2 800 и 4 500 долара, в зависимост от имота.Купувачите трябва да се съгласят да ремонтират домовете в рамките на три години от подписването на акта, или губят депозита си в размер на 5 620 долара.Градът има инженери и архитекти, които да съдействат за процеса на обновяване, но на купувачите е позволено да наемат и собствен екип за обновяването.

За да купят един от домовете, заинтересованите трябва да посетят Мусомели, където ще им бъде организирана обиколка с екскурзовод. Тя включва и отбивки до забележителности и местни ресторанти. Обиколката струва около $ 450, но посетителите трябва да платят само ако се стигне до покупката на жилище.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Италия | имоти | къщи | Сицилия | 1 евро | Мусомели

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини