„Маркет Линкс“ дава 5 пункта преднина на Манолова пред Фандъкова

Омбудсманът би спечелила предстоящите избори в София, като тя е и публичната фигура с най-голямо одобрение в столицата

Снимка: Economic.bg/Архив
13:21 14.08.2019
Омбудсманът Мая Манолова би получила повече гласове от Йорданка Фандъкова на първия тур на местните избори в столицата, ако и двете се кандидатират за кмет на София. Това показва експресно проучване на социологическата агенция „Маркет Линкс“, проведено в периода 1-6 август по поръчка на сайта „Офнюз“. Разликата между двете би била 5 процентни пункта.


Това е първият резултат от проучване на нагласите на хората за предстоящите кметски избори, които ще се проведат след два месеца и половина. Социологическата агенция изтъква, че при евентуален политически сблъсък между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова настоящия омбудсман има известно предимство, което е и пряк резултат от констатираните разлики в одобрението на едната и другата публична фигура.

Всъщност, Манолова се оказва публичната фигура с най-високо одобрение в София, което е с около 3 процентни пункта по-ниско от регистрираното на национално ниво през месец юли. Идентичното сравнение за Румен Радев показва, че президентът се ползва с одобрението на повече от половината от софиянци, но този резултат е с 10 пр. пункта по-нисък в сравнение със страната (64%).


Общественото мнение в София е разделено в отношението си към кмета Йорданка Фандъкова с практически изравнени дялове на позитивната и негативната части на скалата. Непосредствено след дадената заявка за създаването на политически проект, Слави Трифонов се ползва с одобрението на малко над 1/3, толкова колкото и премиерът Бойко Борисов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с най-ниския резултат сред тестваните личности с одобрение от всеки пети имащ право на глас в столицата.

Според агенцията поляризацията в отношението към Йорданка Фандъкова би могла да бъде разглеждана като следствие от мащабния отзвук, който получиха няколко събития през последната година. На първо място това е ремонтът на централната част на града, протестите на граждани срещу презастрояването, както и съмненията за прикрити икономически интереси в предложения за обсъждане план за Борисовата градина. Постиженията като развитието на метрото, въвеждането на нощен транспорт и общото подобряване на градската среда са основните аргументи на подкрепящите настоящия кмет. И все пак, като основни проблеми на града се разпознават тези, в които общината не успя да постигне особено видими резултати за гражданите.

Настоящите резултати дават основание да се очаква известна промяна и в партийната конфигурация в общинския съвет. Демократична България, която се легитимира с резултата си на изборите за Европейски парламент, дава заявка добро представяне в конкуренцията на БСП, която също има шанс за втора политическа сила, се казва в анализа на „Маркет Линкс“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | омбудсман | избори | Мая Манолова | местни избори | избори за кмет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини