Маршаловите острови са по-радиоактивни от Чернобил и Фукушима

Там САЩ провеждат ядрени опити след Втората световна война

Поглед отвисоко към един от ядрените опити през 1946 г.
Поглед отвисоко към един от ядрените опити през 1946 г.
Снимка: Wikipedia
Радиационните нива в части от Маршаловите острови в Тихия океан, където САЩ са тествали ядрени бомби по време на Студената война, са по-високи от районите, замърсени от ядрените бедствия в Чернобил и Фукушима, показват нови изследвания.

От 1946 до 1958 г. правителството на САЩ провежда 67 ядрени опита на няколко малки острова - наречени атоли - на Маршаловите острови. Правителството на САЩ премества цялото население, но излага други на рак и радиация, причиняваща болести.

Повече от 60 години по-късно изследователите от Колумбийския университет твърдят, че радиацията на четири от тези атоли остава тревожно висока - в някои райони от 10 до 1000 пъти по-висока от радиоактивните зони в близост до Чернобилската централа, която експлодира през 1986 г., и Фукушима, където земетресение и цунами предизвика ядрена катастрофа през 2011 г., пише CNN.

Анализирайки почвени проби, изследователите открили концентрации на америций-241, цезий-137, плутоний-238 и плутоний-239,240 на 11 острова в четирите северни атола.

Населението на Маршаловите острови е сравнително малко, като към юли 2018 г. там живеят едва малко над 75 000 души. На някои от атолите и островите има само по няколкостотин души. Атолът Енюток е бил дом на само 664 души в преброяването през 2011 г. Той е един от двата атола, заедно с Бикини, които са описани от изследователите като "кота нула" за ядрените опити.

Част от 1 054 тотални ядрени опити, проведени от САЩ от 1946 до 1992 г., са се провели на Маршаловите острови. Атолът Бикини е бил мястото на най-големия тест за водородни бомби на САЩ, известен като Касъл Браво през 1954 г. - взривът е бил 1000 пъти по-силен от тези на бомбите, пуснати в Япония по време на Втората световна война.

Установено е, че остров Бикини има най-високите нива на радиация на изследваните райони, като авторите на доклада препоръчват мястото да остане необитаемо, поради високите си нива на радиация.

Жителите на атола Бикини са били насилствено преместени през 1946 г. и са били транспортирани до няколко различни острова поради неустойчиви храни и водни източници. Изследователи твърдят, че някои бикиняни се завърнали за кратко на остров Бикини в края на 60-те години, след като правителството на САЩ обяви острова за безопасен за презаселване, но скоро напуснали поради високи нива на облъчване.

Изследователите казват, че наличието на радиоактивни изотопи на остров Рунит в атола Енюток предизвиква „сериозна загриженост“ и препоръчват хората да бъдат предупредени „срещу използването на острова“.

Докладът също така повдига опасения, че изливането на съществуващите изотопи в океана ще се изостри от повишаването на морското равнище и рискува да замърси лагуната на острова и околния океан.

Няколкостотин души понастоящем живеят на остров Енюток в южната част на атола след мащабно радиоактивно почистване през 1980 година.

Другите два атола - Ронджелап и Утирик - са били значително засегнати от радиационните отлагания от теста Браво.

В атола Ронджелап изследователите открили, че северният остров Наен е имал най-високите нива на външно гама-излъчване от всички острови, изследвани в проучването - доста над праговата стойност, договорена между Република Маршалови острови и САЩ. Установено е също, че пробите от почви на Наен имат високи концентрации на радиоактивни изотопи.

Според непроверена теория за високите нива на радиация в Наен може да се окаже, че островът може да е бил използван като сметище за някои от отпадъците от почистването на Ронджелап, предполагат изследователи.

Публикувайки своите открития в докладите на Националната академия на науките тази седмица, изследователите заявиха, че целят да представят гледна точка на настоящите "радиологични условия" върху засегнатите атоли, като се фокусират върху необитаеми острови, които често се използват като източници на храна.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | ядрени опити | Чернобил | радиация | Фукушима | Маршалови острови

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини