Меркел изглежда готова да жертва Манфред Вебер

Германският канцлер иска работещи европейски институции и добри отношения с Франция

Снимка: БТА
Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, който преди изборите за Европарламент изглеждаше най-вероятният кандидат за следващ председател на Европейската комисия, изглежда е все по-далеч от мечтания пост. Пред германските депутати канцлерът Ангела Меркел заяви, че „кандидат за председател на Комисията може да е само този, който е представен на Европейския парламент от Европейския съвет, и това не зависи само от мен“.

Досега Меркел подкрепяше твърдо Вебер, който е т. нар. „шпитценкандидат“ на ЕНП. На срещата на европейските лидери преди седмица обаче наследник на Жан-Клод Юнкер обаче не можа да бъде избран, зараи новия формат на Европейския парламент, който вече не позволява на двете водещи партии – ЕНП и ПЕС, да си разпределят постовете.

„Бих желала изборът да е съгласно принципа на „шпиценкандидата“, но днес не мога да кажа, че случаят ще е такъв“, каза Меркел в германския парламент, цитирана от Reuters.

Според тази система, действала няколко десетилетия, победителят на евроизборите излъчва председател на Комисията, а вторият – обикновено Европейските социалисти, получават председателското място в Европарламента.

Франция и някои други страни са против германския консерватор Манфред Вебер, представител на Европейската народна партия, която получи най-много гласове на изборите за Европейски парламент. Нито Вебер, нито левият му съперник, холандецът Франс Тимерманс, нито датският либерал Маргрете Вестагер имат мнозинство в Европейския съвет.

Освен това, политическото раздробяване на Европейския парламент след изборите затруднява преговорите за постигане на мнозинство, което да подкрепи даден кандидат на председател на Европейската комисия.

„Нещата станаха по-сложни и трябва да продължим да работим за решение”, каза Меркел, която се надява да се постигне компромис на срещата на върха на ЕС на 30 юни. “Не всеки в Европейския съвет подкрепя процеса на „шпиценкандидата“ и тъй като ценим високо френско-германските отношения, трябва да приемем, че френският президент има различно мнение за този процес от мен“, заяви германският канцлер.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Ангела Меркел | Манфред Вебер | председател на ЕК | шпитценкандидат

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини