8 места, където туристите не са желани

Въздействието на свръхтуризма е негативно

Снимка: Pixabay
21:23 04.10.2019

Бумът на туристическата индустрия и тълпите от посетите оказват огромно въздействие на туристическите дестинации по различни начини.

Много от най-популярните туристически места са засегнати негативно от това въздействие и в резултат на това местните жители в тези райони не желаят туристи.

От една страна, въздействието може да се изразява в икономически аспект, изпращайки цените на имотите до небето.

В друг аспект местни жители се опитват да изгонят туристите заради физическото им въздействие, което екосистемите и природата.

Вижте 10 места, на които въздействието на туристите е наистина негативно и местните хора се опитват да ги ограничат.

1. Венеция


Венеция в Италия, е толкова пълна с туристи, че може да няма повече местни венецианци в района до 2030 г., съобщава „Телеграф“. Докато туристите се тълпят по каналите, обикновеният венецианец вече не може да си позволи наем в родния си град.

Местните жители се оплакват, че туристите, идващи за ден, които съставляват по-голямата част от посетителите, не харчат пари в местните фирми. В резултат на това пътуващите през деня се таксуват до $ 11 за влизане в града.

2. Барселона


Барселона в Испания, има подобен проблем с туризма. Всъщност из целия град се появяват антитуристически графити. Жителите казват, че услуги като Airbnb са довели до увеличаване на наемите, което в крайна сметка ги изтласква от домовете им.

Така Барселона прие закон за намаляване на туризма в началото на 2017 г., според Guardian. Законът поставя ограничение на броя на туристическите места за настаняване в града.

3. Дубровник


Друг европейски град , пострадал от туризма, е Дубровник, Хърватия.

Той стана още по-популярен заради заснемането на сцените в Кралски чертог от сериала на HBO „Игра на тронове“.

Местните жители казват, че туризмът дотолкова е завзел бизнеса, че не са останали магазини домакински продукти, тъй като са били заменени от ресторанти и магазини за бижута, които обслужват туристите.

През 2017 г. Дубровник ограничи туристите в Стария град от круизни кораби до само 4000 наведнъж, според Reuters.

4. Мачу Пикчу


И друго световно чудо е изправено пред сериозен проблем. Мнозина посетители на Мачу Пикчу влошават древния обект на инките, дотолкова, че през последните години се въведоха редица ограничения за пътуване.

Чуждестранните туристи трябва да имат официален гид от 2014 г., а правителството на Перу издава часове за посещение от 2017 г.

5. Санторини


Правителството се намеси и в Санторини, Гърция. Кметът на острова ограничи броя на посетителите от круизните кораби до 8000, за да не позволи на туристите да пренаселят острова.

Почти два милиона души са посетили Санторини през 2017 г., а 850 000 от тези хора са пристигнали на круизен кораб. Но този малък остров не може да приема всички тези хора наведнъж.

6. Антарктика


На туристите не им пречи и студа. Еколозите отдавна изразяват опасения относно въздействието на туризма върху Антарктида. Ето защо през 2009 г. беше ратифициран Договора за Антарктида, който забрани на големи круизни кораби да пътуват до там.

Но оттогава броят на посетителите все още непрекъснато нараства. Според CNN, 44 367 туристи са пътували до Антарктида през сезон 2016/17.

7. Големият бариерен риф


Големият бариерен риф страда от избелване на коралите, което е, когато топлинният стрес убива коралите, прогонвайки водораслите.

Докато климатичните промени са основната причина за избелването на коралите, човешкият контакт също играе важна роля. Човешката активност повишава температурата на водата.

Резултатът е безцветен корал, който в крайна сметка ще умре, ако стресът продължи.

8. Чинкуе Тере


Националните паркове в различни страни също страдат от екологичните щети от туризма. Чинкуе Тере, национален парк в Италия, има 2,5 милиона посетители годишно.

Посетителите допринасят за вреди върху околната среда, така че италианските служители ограничиха броя на посетителите до 1,5 милиона годишно.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | въздействие | свръхтуризъм

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини