8 места, които трябва да посетите в Прага

Красотата на този град е магическа

Снимка: Pixabay
Прага е един невероятен град, запазил своята уникална атмосфера и история. Град, пълен с приказни старинни сгради, криволичещи улички и известни забележителности. Красотата на Прага е магическа, затова и туристите, които веднъж я посетят, почти винаги се връщат повторно.

"Храдчани"


"Храдчани“ е внушителен дворцов комплекс, представящ забележителности, които превръщат града в една истинска приказка. През вековете мястото е служило за резиденция на князе и крале, а днес радва местните и туристите с красотата и очарованието си. В пределите на комплекса се намират църкви, правителствени сгради и градини. Днес замъкът „Храдчани“ е официална държавна резиденция на президента, в която се намират музеи и експозиции на Националната художествена галерия. Там може да се видят внушителни забележителности като катедралата „Свети Вит“, сградите на Стария дворец с Владиславовата зала и Новия дворец, базиликата „Свети Георги“, както и Лобковицкия дворец. В околностите около комплекса може да разгледате също дворците „Шварценберг“ и „Мартиниц“.


"Свети Вит"


„Свети Вит“ е възхитителна готическа катедрала, разположена в крепостта „Пражки Храд“ в Прага. Обявена е за седалище на архиепископа на града и се извисява величествено от хълма над река Вълтава. Сградата е богата на много параклиси и гробници – самият гроб на Свети Вит се намира между параклиса „Света Дева Мария“ и високия олтар. Катедралата представлява произведение на готическото изкуство и си струва да бъде видяна. Отваряйки вратите на „Свети Вит“, посетителите веднага усещат хармония, идваща от прелестния интериор. Акцентите на катедралата включват сребърната гробница на Свети Йоан от Непомук и Залата за коронации, в която се съхраняват съкровищата на короната. Катедралата е една невероятна забележителност, която задължително трябва да се види.


Карловият мост


Карловият мост е най – големият средновековен мост в Европа. Построен е през 1357 г. и носи името на Карл IV - крал на Бохемия и Моравия, и император на свещената Римска империя. Мостът е една от най – известните и впечатляващи забележителности в Златна Прага и е разположен над прекрасната река Вълтава. Той съединява старинните централни квартали на града – „Мала страна“ и „Старе место“, дължината му е 520 метра, а ширината – 9,5 метра. На моста величествено са разположени 30 скулптури, които са изградени през XVIII век, в красивия бароков стил. Преминаването по моста спокойно може да бъде сравнено с посещение на музей на изкуствата.


Астрономическият часовник


Ако искате да видите един от най – красивите часовници в Европа, то Прага е Вашето място. Това е и най – старият, все още работещ астрономически часовник, датиращ от 1410 г. Освен, че показва точното време, това забележително изобретение показва и броя на часовете дневна светлина, изобразява движението на слънцето и планетите, както и разположението на зодиакалните знаци. Впечатляващият часовник се състои от два циферблата – астрономически и календарен. Първият изобразява начина, по който хората са възприемали вселената през средновековието, а вторият представлява външен кръг, описващ всеки ден от годината. Две от прозорчетата на часовника се отварят и зад тях се показват цветни фигурки на дванадесетте апостола.


Златната улицаТова е една от най - уютните и живописни улички в Прага,  съчетала неповторима атмосфера и характерен стил. По време на царуването на крал Рудолф II, това място е било любимо на алхимиците. Самият Рудолф бил страстно увлечен по алхимията и се е възхищавал на теорията на хората, занимаващи се с алхимия, според които имало начин да се открие еликсир на вечния живот. Поради тази причина, възхитителната уличка се нарича и улицата на алхимиците. В края наXIX век уличката се превръща в един модерен и артистичен квартал, в който за известно време са живели личности като писателя Кафка и поета Сайферт.


Църквата "Свети Николай"


Великолепната църква „Свети Николай“ функционира от 1710 г. и е изградена в бароков стил. Прекрасните стенописи са дело на виенския художник Йохан Лукас Кракер, чийто стил е повлиян от късния италиански ренесанс. Същият творец е създал и двете олтарни картини – „Посещението на Дева Мария“ и „Смъртта на Свети Йосиф“. В тази църква има златен орган, на който Моцарт е изсвирил част от свое произведение, при посещението си в Прага. Една от най – значителните и въздействащи декорации в църквата, е произведението, наречено „Разпятието“, създадено от твореца Карел Шкрета през 1646 г., намиращо се в параклиса на Света Барбара.


"Белведере"


„Белведере“ е една от най – красивите ренесансови сгради в Чехия, известна също като Кралски летен дворец. Построен е по поръчка на Фердинанд I като лятна резиденция за любимата му Анна. Мястото се използвало за различни занимания и за почивка. В централната част на малка градинка, разположена пред двореца, се намира Пеещият фонтан, дело на известния създател на камбани – Томаш Ярош. Името на фонтана се дължи на звука, който се издава, когато водата пада върху металните чешми. Основният архитект на „Белведере“ е Паоло дела Стела, който създал и невероятните богато украсени релефи във вътрешната част на резиденцията.


Пивоварни


Чехите са най-големите консуматори на бира в света като на всеки човек в страната се падат средно по 149 литра изпита пенлива напитка на година. В Златна Прага има микропивоварни, датиращи от векове насам. Една от тези микропивоварни е „У Медведку“, създадена през XV век. Други пивоварни, известни за туристите, са „ У Флеку“ (най – старата пивоварна в страната), „Страгов“, „Старопрамен“, „Новоместская“, „У Буловки“ и др. Освен тях, туристите могат да се качат на бар – трамвай и да се почерпят с бира, возейки се из Прага. Невероятната чешка бира неслучайно е толкова вкусна. Тайната на съвършенството й се крие в селскостопанските условия, които са идеални за отглеждане на хмел.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Туристическа агенция "Бохемия"

Етикети: класация | забележителности | Прага

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини